Знаменити књижевници у Сићеву и нишким школама

Знаменити књижевници у Сићеву и нишким школама

У Сићеву ће се по 26. пут окупити књижевници из Србије и иностранства од 13. до 16. септембра. Они ће наступати у нишким школама одржати округли сто „Музеј књижевности“ и промовисати књиге у Народној библиотеци „Стеван Сремац“.

Традиционалну награду “Рамонда Сербица” добија књижевник и академик Драгослав Михаиловић. Награда се додељује за целокупно књижевнио дело и допринос књижевности и култури, а жири су чинили књижевница Злата Коцић добитница награде Рамонда сербица за 2015. годину, нишки књижевник и преводилац Велимир Костов и теоретичарка књижевности Јасмина Ахметагић из Београда.

Колонија се од 1991. одржава сваке године половином септембра у простору Уметничке колоније и живописним пределима села Сићева. Има међународни карактер и окупља писце, књижевне критичаре и преводиоце, као и издаваче и друге учеснике књижевног живота.

Писац и књижевни преводилац Михајло Игњатовић, оснивач колоније, казао је да је небитно да ли ће аутори стварати или ће само акумулирати импресије и „нотирати идеје“, јер инспирација зависи од индивидуалних предиспозиција и навика самих стваралаца.
Много је важније да амбијент и атмосвера у Колонији обезбеде учесницима да досегну, на изглед неостварљиву и, само на први поглед, дисхармоничну тежњу да се истовремено удаље из била друштвеног живота и још интензивније приближе њему – речи су Михајла Игњатовића.
Учесници овогодишње Књижевне колоније Сићево:

Академик Драгослав Михаиловић (Београд), добитник награде „Рамонда сербица“ за 2016. годину
Вуле Журић, књижевник из Београда, добитник награде „Иво Андрић“ за 2015 годину, као и награде „Стеван Сремац“ за 2011. годину
Урош Петровић, књижевник, телевизијски аутор, дечији писац и фотограф из Београда
Надија Реброња, песникиња, преводилац и професор књижевности из Новог Пазара
Јово Анђић, књижевни историчар и публициста из Београда
Недељко Терзић, песник и уредник из Сремске Митровице
Едвин Сугарев, песник, доктор књижевности и уредник из Бугарске
Домаћини колоније су нишки књижевници Зоран Пешић Сигма и Жељко Љубић

У колонији учествују и проф. др Горан Максимовић, Јован Младеновић, Милош Петровић, Велибор Петковић, Душан Митић Цар, Саша Трајковић, Срђан Живковић и други.

Програм Књижевне колоније у Нишу

13. (уторак) у 19 сати – Свечано отварање
(Сићево, аутобус за посетиоце полази испред Дома Војске у 18,00)

14 – 15. (среда-четвртак) – наступ учесника у нишким основним и средњим школама
15. (четвртак) у 12 сати – округли сто „Музеј књижевности“, Сићево

16. (петак) у 19 сати – Додела награде „Рамонда Сербица“ Акедемику Драгославу Михаиловићу (Градска кућа)

16. (петак) у 20,30 – Промоција књиге „Књижевни водич кроз Београд“ аутора Јове Анђића (Народна библиотека „Стеван Сремац“)