Завршени ИX Етно сусрети у Нишкој Бањи

Завршени ИX Етно сусрети у Нишкој Бањи

Девети „Етно сајам“ у Нишкој Бањи ове године окупио је више од 100 излагача, од тога чак 63 удружења из целе Србије, Македоније, Словачке и Црне Горе. У такмичарском делу снаге су одмеравали домаћи кувари и старе занатлије. Бирала се најбржа плетиља и везиља, а на крају фестивала награђени су најуспешнији од 22 ансамбла Друге Фолклоријаде. Све је то пратило око 5.000 посетилаца, што је и био циљ општине Нишка Бање у оквиру промоције туристичких потенцијала нашег краја.

На штандовима на централном бањском шеталишту могли су се пронаћи традиционална ношња, украси, укусна домаћа храна и још много тога што карактерише Србију и њену традицију.

Излагач који је на сусретима већ трећу годину, каже да се сваки пут радо враћа, а да јој је љубав према ткању помогла да преброди губитак посла 2012. године.

“Јако је тешко израда једне тканице, сама техника ткања захтева много труда, јер прво морате све на папир да ставите и осмислите и онда да кренете у ткање. Тканици одредите боје И за два дана може да се изради једна тканица”, каже Данијела Стевановић из удружење „Јабланички нит“ из Лесковца.

“Оно без чега се у Хомољу не може замислити доручак, ручак или вечера је качамак. Спрема се на различите начине са разним додацима. Код нас се једу и гљиве и Бурандео јело. То је јело од свињског меса које се кува сатима, све док се не распадне. Онда се дода поврће и на крају кукурзно брашно, како би се добила густа смеса. Ово јело јесте масно, али се топи у устима и спрема за специјалне прилике”, објашњава Борица Зрнкаревић из удружење жена „Незаборав“ из Жагубице.

Према речима Данијеле Петковић, председнице Удружења жена „Круна“, која је организатор сајма, ове године учествовало је преко 100 излагача, од тога 63 удружења, док су остали били самостални излагачи.

„Сваке године се трудимо да будемо бољи, сајам нам је већ прерастао у фестивал и такмичарског је карактера. Дошли су људи из Суботице, Београда, Новог Сада, Крушевца, Крагујевца, Параћина и доста њих са југа Србије. Велико интересовање изазвало је такмичење на тему ’Кошуља бела’, али и остале такмичарске дисциплине као што су домаћа радиност, стари занати и национална кухиња, односно спремање сланих јела и посластица. Одабрали смо и најбржу везиљу и плетиљу, а за крај сајма смо уживали у фестивалу фолклора, на коме су учествовале 22 фолклорне групе из целе Србије, у две старосне категорије“, рекла је председница удружења „Круна“.

Циљ ИX Етно сусрета је постигнут, каже председник општине Нишка Бања, Дејан Јовановић.

„Очување културне баштине и неговање етно традиције наших крајева кроз Етно сусрете представљају начин да се промовише и туристички потенцијали који Нишка бања тек треба да искористи. У плану нам је да оживимо Коритњак, Радикину бару као етно села и свега онога што Бања може да допринесе развоју туризма“, каже председник општине Нишка Бања.

Традиционална манифестацију „Етно сусрети“ организовало је удружења жена „Круна“ из Нишке Бање, под покровитељством Градске општине Нишка Бања и Туристичке организације Ниш.