Вредност радова на Лозном калему 200 милиона

Вредност радова на Лозном калему 200 милиона

Градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, обишао је јуче са сарадницима градилиште на потезу Лозни калем код Нишке Бање где се тренутно ради водоводна и канализациона мрежа, а почела је и изградња улица које ће се налазити на овој локацији. Укупна вредност свих радова на потезу Лозни калем, где одмиче и изградња фабрике ИМИ је 200 милиона динара, а према речима градоначелника Ниша Дарка Булатовића, инфраструктурни радови се изводе уз заједничко финансирање Министарства за привреду и града са појединачним учешћем од 50 одсто од укупне вредности. Инфраструктурни радови ће бити завршени, уколико све буде текло по плану, у року од 90 дана.

„Пре више од пола године простор од 33 хектара на Лозном калему био је потпуно запуштен и без икакве инфраструктуре и било каквог приступа, дана већ изгледа другачије. У позадини се види да напредује и изградња фабрике ИМИ, у вредности од 30 милиона евра, на простору од седам хектара. Остатак простора, од преко 25 хектара, комунално инфраструктурно се опрема. У току су радови на полагању водоводне и канализационе мреже, изградња недостајуће инфраструктуре“, казао је градоначелник Ниша, Дарко Булатовић.

Он је додао, да су у току радови на главној саобраћајници која ће се налазити на овој локацији и да радови који су недавно почели одмичу по плану без обзира што, у једном тренутку, ни временске прилике нису ишле на руку градитељима који су имали неколико кишних дана, па је дошло до слегања земљишта. И поред тога, машине не престају да раде.

„Поред ове саобраћајнице и јавног паркиралишта које је прати, радиће се још седам улица“ додаје Булатовић. „Једна од њих је Банатска улица, са друге стране саобраћајнице, која се сада гради у укупној дужини од два километра и 900 метара. На тај начин се подиже квалитет овог простора, али и цена квадрата, па и потенцијална заинтересованост инвеститора. У централном делу се далази и простор који је предвиђен за изградњу Аква парка, а верујемо да постоје инвеститори који ће желети да добију овај посао и да изграде овај парк. У сваком случају, на овај начин, земљиште величине 25 хектара поред фабрике која се гради, припремамо за развој града, али и развој Нишке Бање“, истакао је градоначелник Булатовић.

Он је још једном истакао, да је износ средстава која се издвајају за изградњу недостајаће инфраструктуре око 200 милиона динара. „Радове изводимо у сарадњи са државом, пре свега са Министарством привреде где они учествују са 50 одсто, а са истим процентом средстава учествује и град Ниш.

Према речима градоначелника, поред две дуже саобраћајнице које се граде на локацији Лозни калем, биће изграђено још пет мањих саобраћајница које ће повезивати ове две веће и исећи цео потез на неколико парцела. Укупан број саобраћајница је седам.