Винари обишли Рајачке пивнице

Винари обишли Рајачке пивнице

Овогодишњи финалисти манифестације „Дани вина и мерака“ посетили су 13. Међународни сајам меда и вина у Неготину.

На свом путовању искористили су прилику да обиђу и најинтересантније туристичке локалитете, неке које су на УНЕСЦО листи – Фелиx Ромулиана или који би то могли бити – Рајачке пимнице.

Рајачке пимнице потичу из половине 19. века. Необично су насеље кућа од тесаног камена повезаних улицама, сокацима и трговима, саграћених у 18. веку само за његово величанство ВИНО! Ово је село у коме се никад није живело. Куће  су направљене искључиво за чување вина, пошто се овде веровало да квалитетно вино мора имати мир и тишину. Некад је овде било преко три стотине подрума, данас је активно око шеждест.

На брду изнад села, где су и пивнице, смештено је јединствено старо гробље, чији су споменици изградјени од пешчаног камена. То је исти онај камен од кога су градјене и Рајачке пивнице.

1ИМГ_20180511_120424

5 4

8 3

Путовање је настављени до археолошког налазишта Фелиx Ромулиана која се од 2007. године налази на УНЕСЦО листи културне баштине света. Некадашње римско утврђење, палата и меморијални комплекс је подигао један од 17 римских имепатора рођених на територији данашње Србије Гај Валерија Максимилијан Галерија, претходник цара Константина. Назвао га је по својој мајци Ромули.

Град се простирао на 6,5 хектара, са око 20 утврђених кула. Унутар овог утврђења налазила се раскошна палата, два паганска храма, три хришћанске цркве и многе друге грађевине.
Подни мозаици који су пронађени у оквиру остатака ових грађевина сматрају се најбољим остварењима касно античког периода у Европи. 

9 ИМГ_20180511_181144