Упознавање лепоте Нишке Бање стазама академика Јосифа Панчића

Упознавање лепоте Нишке Бање стазама академика Јосифа Панчића

Осамнаеста по реду промотивно-еколошка шетња „Стазама академика Јосифа Панчића“ у Нишкој Бањи биће одржана у периоду од петка 21. до недеље 23. априла.

Ове године промотивно-еколошка шетња организује се са циљем упознавања младих са лепотама Нишке Бање, нужностима очувања природе и промоцијом здравих стилова живота. Шетњом дугом 15 километара и садњом Панчићеве оморике у околини Нишке Бање биће обележен Дан планете Земље, као и дан рођења председника Српске академије науке и уметности, Јосифа Панчића.

  • Циљ окупљања великог броја младих људи на чистој страни живота идеја је развоја еколошке свести код сваког појединца, изграђивањем ставова и начина живота живети у складу са природом. Промовишући природне лепоте околине Ниша, достојанствено обележавамо дан рођења првог председника Српске академије науке и уметности, истакнуто је на сајту одреда извиђача „Јосиф Панчић“.

Број пријављених учесника је сваке године све већи, а поред извиђача из Ниша, ова активност окупља велики број извиђача из других градова као и чланове омладинских организација цивилног друштва и омладинских неформалних група из Ниша.

  • Јосиф Панчић је пролазио километре пешице упознајући флору и фауну наших крајева. Више пута је обилазио околину Ниша и писао о њеним природним знаменитостима. С обзиром на то да је тешко, а чини се и немогућим све природне знаменитости околине Ниша обићи у току једног дана, сваке године се трудимо да одаберемо што атрактивнију маршуту – објашњено је на сајту.

Иначе, промотивно-еколошка шетња, академика Јосифа Панчића, традиционална је активност коју одред извиђача „Јосиф Панчић“ организује од 2000. године. Сваког пута у овој еколошкој шетњи учествује око 300 младих са подручја Балкана. Поред извиђача, ову јединствену поворку чине представници многих невладиних организација, планинари, студенти, грађани и људи добре воље.

 

Извор: НАРОДНЕ НОВИНЕ