Улица Српских јунака у Нишкој Бањи – улица у којој НЕМА БУКЕ

Улица Српских јунака у Нишкој Бањи – улица у којој НЕМА БУКЕ
На свим мерним местима у Нишу забележено је прекорачење нивоа дозвољене буке у поподневним сатима само у Улици Српских јунака ни у једном од термина мерења, нису добијени резултати који су указивали на прекорачење дозвољеног нивоа буке, говоре резултати мерења које ради Центар за техничка испитивања у акредитованој лабараторији за буку и вибрације.
Мониторинг буке на територији града Ниша врши се од 1995. године до данас са прекидима, потврђују за Нишке Вести у Управи за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине.

У складу са Законом о заштити животне средине („Службени гласник РС“, бр.135/04, 36/09, 72/09, 43/11 и 14/16) и Одлуком о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша (“Службени лист Града Ниша“, бр. 53/09), Управа за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине Града Ниша, предлаже програме мониторинга стања нивоа буке на територији града Ниша од 2007. године и обезбеђује средства за њихову реализацију.

За потребе реализације Програма праћења нивоа комуналне буке на територији града Ниша, а у циљу планирања мера заштите, оцене штетних ефеката буке на здравље људи и обезбеђења подлога за израду стратешких карата буке и акционих планова за заштиту од буке, мери се ниво звучног притиска, дефинише његова временска зависност и одређују индикатори буке на 10 мерних локалитета који покривају све Градске општине“, кажу у Управи за за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине.

Избор мерних тачака у оквиру мерних локалитета врши се у складу са зонама намене простора дефинисаним Уредбом о индикаторима буке, граничним вредностима, методама за оцењивање индикатора буке, узнемиравања и штетних ефеката буке у животној средини („Службени гласник РС“, бр. 75/10) и Студијом о акустичком зонирању територије града Ниша, тако да се изабраним мерним тачкама обухвате:

-Подручја за одмор и рекреацију, болничке зоне и опоравилишта, културно-историјски локалитети, велики паркови;
-Туристичка подручја, кампови и школске зоне;
-Чисто стамбена подручја;
-Пословно-стамбена подручја, трговачко-стамбена подручја и дечија игралишта;
-Градски центар, занатска, трговачка, административно-управна зона са становима, зоне дуж аутопутева, магистралних и градских саобраћајница и
-Индустријска, складишна и сервисна подручја и транспортни терминали без стамбених зграда.

Позиција сваке мерне тачке у односу на суседне објекте и саобраћјнице усклађена је са стандардима СРПС ИСО 1996 – 1:2010 и СРПС ИСО 1996 – 2:2010, потврђују у нишкој Управи за за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине.

Процедура праћења нивоа комуналне буке на територији града Ниша траје 12 месеци и организује се:

• дуготрајним контиунуираним мерењима буке у трајању од 365 дана на једној мерној тачки (локалитет Л1);
• дуготрајним контиунуираним мерењима буке у трајању од 180 дана, сукцесивно на две мерне тачке (локалитет Л2) и
• краткотрајним петнаестоминутиним мерењима на свим наведеним мерним тачкама које нису обухваћене дуготрајним мерењима (локалитети Л3-Л10), у току дневног, вечерњег и ноћног периода времена. Мерни интервали су изабрани тако да се њима обухвати цео циклус промена нивоа посматране буке у току дневног, вечерњег и ноћног периода времена.

Мерење се врши у два петнаестоминутна интервала у дневном периоду, у једном петнаестоминутном интервалу у вечерњем периоду и два петнаестоминутна интервала у ноћном периоду у оквиру следећих временских интервала: 09.00 – 12.00, 13.00 – 16.00, 18.00 – 22.00, 22.00 – 01.00, 02.00 – 05.00.

Месечна динамика краткотрајних мерења подразумева дефинисање параметара мониторинга на 8 мерних тачака у оквиру дефинисаних мерних локалитета. У току процедуре мониторинга стања нивоа буке у трајању од 12 месеци, краткотрајна мерења се понављају 4 пута за сваку мерну тачку уз померање мерног интервала у оквиру дефинисаних временских интервала.
Месечна динамика дуготрајних мерења подразумева дефинисање временске зависности постојећег стања нивоа буке на пет мерних места континуирано 30/31 дана (28 дана за фебруар) у текућој години.

Параметри мониторинга

Дуготрајним мерењима буке се одређују:
1. параметри буке (карактер буке, индикатори буке: индикатор дневне буке Лдаy, индикатор ноћне буке Лнигхт, индикатор вечерње буке Левенинг и укупни индикатор буке Лден, процентни ниво буке, максимални и минимални ниво буке, временска зависност нивоа буке на дневном нивоу) и
2. параметри саобраћајница (тип и ширина саобраћајница, висина зграде поред саобраћајница).

Краткотрајним мерењима буке се одређују:

1. параметри буке (карактер буке, еквивалентни ниво буке Леq, процентни нивои буке, временска зависност нивоа буке у петнаестоминутном мерном интервалу, максимална и минимална вредност нивоа буке);
2. параметри саобраћаја (фреквенција: путничких аутомобила, лаких и тешких теретних аутомобила, аутобуса и моторцикала) и
3. параметри саобраћајница (тип и ширина саобраћајница, висина зграде поред саобраћајница).

Резултати мониторинга буке са анализом и тумачењима резултата приказани су у извештају, у складу са Законом о заштити од буке у животној средини („Сл. гласник РС“, бр. 36/09 и 88/10) и Уредбом о индикаторима буке, граничним вредностима, методама за оцењивање индикатора буке, узнемиравања и штетних ефеката буке у животној средини („Службени гласник РС“, бр.75/10).

Реализацијом Програма праћења нивоа комуналне буке на територији града Ниша обезбеђене су подлоге за израду стратешких карата буке и акционих планова за заштиту од буке.

КО КОНТРОЛИШЕ БУКУ У НИШУ

У складу са Законом о јавним набавкама („Службени гласник РС“, бр.124/12, 14/15 и 68/15), Управа за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине Града Ниша, на основу спроведеног поступка јавне набавке, врши избор стручне организације, са којом закључује уговор, за реализацију Програма праћења нивоа комуналне буке на територији града Ниша. Од 1995 до 2016. године мониторинг буке ради Факултет заштите на раду из Ниша, осим 2014. године када је радио МД Пројект Институт из Ниша.

ОЦЕНА НИВОА БУКЕ И ЗАКЉУЧАК

Септембарски Извештај за 2016. годину, која се односи на оцену буке показује да само на локацији Улица српских јунака-стамбени блок ни у једном временском интервалу „не трпи“ буку. У табели су приказани сумирани резултати мерења нивоа комуналне буке, за септембар 2016. године, као и прекорачења на скоро свим мерним местима, где је вршено мерење.

1q2q

„Увид у комплетне извештаје о резултатима испитивања буке, можете извршити сваког радног дана, од 11.00 до 13.00 сати, у просторијама Управе за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине Града Ниша, ул. Николе Пашића, бр.24, канцеларија бр.130 и 131“, кажу у Управи за за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине.

Извор: Нишке вести