У Нишкој Бањи видео-наѕором спречавају ванредне ситуације

У Нишкој Бањи видео-наѕором спречавају ванредне ситуације

Речна корита и шуме у Нишкој Бањи убудуће ће свакодневно путем камера надгледати комунални полицајци. Камере су већ постављене на 9 локација, а купљене су преко ИПА пројекта. Како каже председник Општине Дејан Јовановић, то би требало да спречи поплаве и ширење пожара. Ускоро стиже и дрон, чамци и опрема за ватрогасце.

Ова опрема би требало да спречи ванредне ситуације, односно пожаре и поплаве, а засад су постављене само камере. Оне снимају реке и шуме које су, како кажу, ризичне у Нишкој Бањи.

Председник Општине Дејан Јовановић каже да су се одлучили за овакав пројекат, јер је само у овој години чак два пута у Бањи проглашена ванредна ситуација због изливања река и мутне воде која није смела да се пије.
Камере прате ток Кутинске реке која се најчешће излива у пролеће и на јесен, Јелашничке реке, ток Нишаве код Просека, ток изворишта у Нишкој Бањи и овај ток доле који се налази на шеталишту изнад института. Тамо где су се у претходном периоду дешавали пожари камере прате шуму, да би се уочио дим и да би се реаговало у таквим ситуацијама – појашњава Јовановић.

1280x0_Камере-Бања-фото-ЈВ 1280x0_Камере-Ниска-Бања-фото-ЈВ

Видео-наѕор прати Комунална полиција

Да би снимци могли да се прате 24 сата дневно, каже Јовановић, морали су да ангажују нишку Комуналну полицију, јер се у Општини камере гледају само у току радног времена.

Начелник Комуналне полиције Милан Ђорђевић појашњава да ће њихове екипе нон-стоп да прате све што “покрива” видео-наѕор у Нишкој Бањи, а ако примете да је негде избио пожар или да вода “прети” да се излије, алармираће надлежне службе.

Осим тога, моћи ће да реагују и ако неко ремети комунални ред, јер неке камере “хватају” и шеталиште и паркове у Бањи.
Ако дође до оштећења мобилијара, зеленила, било какво понашање које нарушава комунални ред на локацијама које покривају ове камере, наше патроле, у случају да се уочи неки прекршај, биће упућене. Ту су нам и колеге из полиције опште надлежности и они ће предузети неке друге мере, ако дође до ремећења јавног реда и мира – додаје Ђорђевић.

Да би те снимке могли да користе на суду као доказ против грађана који нарушавају комунални ред, истиче Ђорђевић, наредних дана мораће да се обележе локације које се снимају.

 

ИЗВОР: ЈУЖНЕ ВЕСТИ