Трећи базар здравља – 2016

Трећи базар здравља – 2016

У уторак 02.08.2016. године од 11 – 14 часова на главном шеталишту у Нишкој Бањи, Дом здравља Ниш у сарадњи са ГО Нишка Бања организује трећи овогодишњи Базар здравља. Овом приликом грађани ће моћи да провере своје здравље бесплатно и на лицу места.
На Базару здравља радиће се: мерење крвног притиска, мерење нивоа шећера у крви, одређивање процента масне масе у организму, одређивање БМИ, подела савета у вези правилне исхране спортиста, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.
Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести srcа и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција.
Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима.
И ове године организоваће се „Базари здравља“ на различитим локацијама у граду, у јуну, јулу, августу, септембру и октобру.
Основни циљ промоције здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од хроничних незаразних болести.