Термализам: Велики Дакс и Србија се приближавају

Термализам: Велики Дакс и Србија се приближавају

Англомерација и бањски кластер Аки о Терм воде програм сарадње са Нишком Бањом и Србијом

Ово је први програм децентрализоване сарадње успостављен у Новој Аквитанији, понос функционера Великог Дакса, као и екипе Аки о Терма, регионалног бањског кластера, којем је поверен овај посао. Делегација из Нишке Бање имала је прилику да упозна организацију бањског ланца и англомерацију и остварује размене око образовања, сертификације и праксе, бањске или туристичке. Циљ је постављање основа будуће сарадње и стварање динамике одрживог развоја између две земље.

Делегацију су чинили председник Градске општине Нишка Бања, Дејан Јовановић, члан Већа, Душан Живковић,  Мирјана Младеновић, лекар Института Нишка Бања и Марија Ружић, која ће управљати будућом Високом стручном школом која жели да лансира Нишку Бању по моделу Института за термализам.

Виши здравствени приступ

Саша Миљковић, хонорарни конзул Француске у Нишу, франкофон и франкофил, је ентузијаста по обећањима која ова сарадња доноси. „Ми у Србији имамо приступ термализму који је прилично медицински што занима Французе и Дакшане, са применама у области функционалне рехабилитације које се још не примењују у Француској. Насупрот томе, имамо пуно да научимо о приступу квалитета на француски начин, нарочито што се тиче сертификација, као и у начину како се управља облашћу термализма, са отварањем према приватним оператерима“.

Термална вода употребљена за лечење припада општини Нишка Бања. Општина, као и други друштвено – економски актери на овом подручју, изразили су жељу да се ангажују у промишљању могућности развоја њихове бање да би генералисали запослења и створили развојну динамику. Посета организована у Даксу одговара свим тим очекивањима. Ово је наставак припремне посете делегације Великог Дакса у јулу прошле године подржане од стране амбасаде Француске у Србији, објашњава Лоранс Делпи, која води регионални кластер Аки о Терм.

Акциони план 2017 -2019.

Ово потврђује да „идеја о сусрету јесте да се дође до акционог плана за 2017 -2019. Од сада, радимо на више праваца размене на праксама бањских лекара и актуелна еволуција на превентивном здравству, образовању и истраживању. Програми ће бити успостављени између универзитата Ниша и Бордоа. Желимо да помогнемо нашим српским партнерима да постигну боље познавање своје бањске воде и да оптимизирају управљање истом кроз развој нових тржишта, флаширање, козметику итд“.

Председница Великог Дакса, Елизабет Бонжан, и потпредседница Кати Делмон подвлаче да ова активност „потврђује и ојачава позицију Великог Дакса лидера у европском термализму и доприности развоју знања подручја“.

Друге делегације са Балкана, региона Европе где је термализам веома развијен, биле су у посету Великом Даксу, међутим, никада сарадња овог типа није била планирана. Она је добила подрђку францусе амбасаде у Србији и Министарства спољних послова.