Свечани пријем за италијанске и српске уметнике, учеснике скупа у Сићеву

Свечани пријем за италијанске и српске уметнике, учеснике скупа у Сићеву

Петоро уметника из Италије и четворо из Србије учествују од 05. до 13. августа на српско-италијанском уметничком дијалогу кроз резиденцијални боравак у Ликовној колонији у Сићеву. Они ће говорити о утицају традиције на данашњу уметничку праксу, а осим разговора, уметници ће моћи да се упознају са културно-историјским наслеђем Ниша и околине.
У Сићеву ће боравити Паоло Сегици (Паоло Сегхиззи), Силвио Поцати (Силвио Поззати), Алесиа Мељо (Алессиа Меглио), Роберто Ђанинети (Роберто Гианинетти) и Клаудиа Канавези (Цлаудиа Цанавеси) из Миланске регије. Од наших уметника биће Лидија Узелац и Слободан Радојковић из Ниша, Кристина Пирковић из Београда и Јелена Шалинић Терзић из Краљева.

Тема ове манифестације је “Утицај традиције на уметничке праксе данас”, а определили су се баш за ову тему, кажу, јер су имали у виду различито културолошко наслеђе две земље и потребу за међусобним уметничким дијалогом, кроз савремену праксу.

Током боравка у Нишу, они ће обилазити Сићевачку клисуру и манастире, археолошко налазиште Медијана, изложбене поставке Народног музеја у Нишу, Тврђаву и друго културно-историјско наслеђе овог краја.

Организатор овог уметничког дијалога је нишка Галерија савремене ликовне уметности која има дугу традицију и велико искуство у конципирању и реализовању уметничких сусрета међународног карактера. Пројекат је подржало Министарстве културе.

На основу претходног договора, сви учесници су пре доласка у Сићево начинили по један рад идентичних димензија од којих ће бити формирана мапа. Поред овога, по традицији свако од учесника за фонд ГСЛУ оставља по једно дело начињено током учешћа у манифестацији.

За уметнике  који бораве у Сићеву, данас је у Градској општини Нишка Бања организован свечани пријем. Председник општине, Дејан Јовановић  је, пожелевши добродошлицу гостима, представио лепоте и туристичке и инвестиционе потенцијале општине Нишка Бања, чија су природа и културно-историјско наслеђе били ризница инспирације многим уметницима.

вибер имагевибер имаге1