„Сува Еxтреме Цхалленге“ планинска трка у Нишкој Бањи

„Сува Еxтреме Цхалленге“ планинска трка у Нишкој Бањи

У Нишкој Бањи одржан је „Сува Еxтреме Цхалленге“ – јединствен спортски догађај који окупља планинске тркаче, бициклисте, рекреативце и све љубитеље оутдоор спортова.

Такмичари су стартовали у Бањи, а стаза их је, даље, водила преко Црног камена и Бојаниних водадо манастира Вета, а затим преко Доње  Студене и Коритника назад у Нишку Бању.

И премда је, ноћ уочи челенџа, тропска врелина прекинута пљусковима и хладним ветром, на сам дан трке време ишло на руку учесницима. Блатњава стаза донекле је отежала такмичење, али је то био изазов више.

Бициклисти су, у зависности од спремности, могли да изаберу стазу дугу  55километара са 2400 метара успона или лакшу  стаза од 25км и 1080м пењања.

Стаза за тркаче била је дуга 15 километара, а успон је износио 800 метара.

Први тркач који је прошао кроз циљ је Кристијан Стошић, а најбржа тркачица била је Невена Рајковић.На великом маратону у планинском бициклизму победио је Демир Мулић из Црне Горе. Најбржа бициклисткиња у малом маратону била је Милица Стевановић, а у мушкој конкуренцији, такмичар из Македоније.

Интересовање за овај и сличне спортске изазове на југу Србије у послење време показује тенденцију раста. Том тренду, између осталог, доприноси и лепота предела на коме се одржавају такмичења.

Живописни предели Суве планине и узбудљива стаза привукли су на „Сува Еxтреме Цхалленге“ око седамдесет такмичара из Србије, Црне Горе и Македоније. Трку је, иначе, организовало Бициклистички клуб „Наиссус 018“, уз подршку Туристичке организације Ниша и Општине Нишка Бања.