„Српски парк ренџери“ покренули акцију сређивања пута „Виа Милитарис“ и плаже у Сићевачкој клисури

„Српски парк ренџери“ покренули акцију сређивања пута „Виа Милитарис“ и плаже у Сићевачкој клисури

Удружење чувара заштићених подручја Србије „Српски парк ренџери“, које је основано са циљем очувања заштићених природних добара Републике Србије, препознало је значај Сићевачке клисуре која је под заштитом државе и припремило акције које ће унапредити и улепшати изглед овог парка природе.

За сада су у плану две акције. Прва је сређивање плаже поред винског подрума у Сићеву, а друга обухвата сређивање римског пута „Виа Милитарис“.

„Јако нам је драго да су људи ван Ниша препознали овај јединствени природни ресурс. Здушно смо прихватили предлог и укључили смо се у акцију и са наше стране пружићемо сву подршку, са свим ресурсима који су у домену Општине“, рекао је за Нишке вести Дејан Јовановић, председник Градске општине Нишка Бања.

Након обиласка терена, директор ЈКП „Медиана“ Ниш Драгослав Павловић одлучио је да предузеће учествује и да свој допринос у сређивању плаже у Сићеву.

„У току су састанци са невладиним организацијама са териротије Нишке Бање, које се баве екологијом, како би се и оне укључиле у ову акцију. ЈКП „Медиана“ ће дати сву логистичку подршку, јер ми можемо да очистимо и сакупимо ђубре у кесе, али оно мора да се превезе некако до депоније“, рекао је Јовановић.

Он додаје да ће радници ЈКП „Медиана“ кренути већ сутра са уклањањем дрвећа на плажи које је склоно паду. Након састанака и договора креће акција, за коју се очекује да буде готова до првомајских празника.

„Рачунамо до 1. маја да ће све то морати да буде завршено и да ће људи доћи у једну нову и очишћену Сићевачку клисуру на излет и одмор“, поручио је председник ГО Нишка Бања.

Након 1. маја, акција се концентрише на сређивање пута „Виа Милитарис“, најављује Јовановић.

„Тај пут постоји преко две хиљаде година. На пример, у Солуну је „Виа Егнатиа“ главна улица око које је грађен град. А нама је то некако у позадини и не обраћамо пажњу да је то био најдужи копнени пут у Римском царству“, истакао је Дејан Јовановић.

Уређење плаже и пута биће од велике користи за туризам, али и Општину и Град Ниш, истичу из ГО Нишка Бања.