Спортска манифестација „Тхе Мазе Плаy“ у Јелашничкој клисури

Спортска манифестација „Тхе Мазе Плаy“ у Јелашничкој клисури

Већ две године заредом спортски клуб „Трибе“ из Београда успешно организује авантуристичку међународну трку са препрекама у Јелашничкој клисури. И ове године нас очекује још једно издање трке „Тхе Мазе Плаy“.

Пре тога, да се упознамо са њима, и како је и где настао „лавиринт дружења и трчања“.

„Трибе” је клуб који произишао из идеје, вођене групом људи, тачније малом породицом спортиста, првенствено пењача, који су при оснивању клуба желели да унапреде промоцију слободног пењања, да олакашају и организују тренинге, а и уведу нове људе у свет пењања. То је пре свега подразумевало окупљање свих нас, који волимо природу и бављење неконвенционалним спортовима, те се поносимо са преко 15 година искуства, дружења и љубави.

Створили смо заједницу где сви могу доћи и где су сви добродошли да опробају своје вештине и поделе страсти са осталима, било да је у питању: пењање, слацклине, хигхлине, лонгбоард, планинарење, алпинизам, траил трчање, yога, ропе сwингс, мтб, басе јумп, бмx, роллер скатинг, зип лине, сноwбоард, скијање.

Клуб је учествовао на различитим акцијама и програмима, на пет континената (Сибир,Тајланд, Аљаска, Бали, Нови Зеланд, Кина, Лаос, Монголија, Хаваји, Канада, Африка, Индонезија, Италија, Аустрија и многе друге земље).

Тренутно бројимо преко 150 чланова који иза себе имају преко 400 освојених медаља а и неколико категорисаних врхунских спортиста. Поред самих спортиста, клуб има три оперативна тренера и два тренера специјалиста. Активни смо чланови Планинарског савеза Србије, Спортско пењачког савеза Србије, као и организација на међународном нивоу – Интернатионал Федератион оф Спорт Цлимбинг (ИФСЦ) и Интернатионал Моунтаинееринг анд Цлимбинг Федератион (УИАА).

На питање зашто су пењачи „направили трку“ немамо одговор.

Наиме, пре пар година трчали смо „Ваљевски изазов“ код другара из „Wилд Сербиа“, сјајно се провели и ваљали у блату, и њима можемо да захвалимо на идеји, казаће вам Немања Чизмић, поглавица племена и неко ко је своје дечачке снове а и жеље свих нас осмислио на јави.

„Трибе Траилс“ је заједнички пројекат наших пријатеља и волонтера који нас подржавају. Племенске стазе, или стазе за све оне одважне, радознале, заљубљенике у природу, или једноставно: авантуристичка трка са препрекама. Трка на којој ћете се лудо забавити, упознати сјајне људе и научити неке нове вештине, и верујемо да ће свако пронаћи нешто за себе, неки властити изазов.

Зашто Јелашница?

Јелашничка клисура је једна од најмлађих пењалишта у Србији посвећена спортском пењању, те стога, већина екипе која организује трку иде често тамо и зна сваки њен кутак.

Клисура је “лавиринт” пролаза медју стенама пратите маркацију

Обзиром да је прошлогодишња трка требало да буде пењачка трка, знатно је модификована од првобитно замишљене, зато што је била исувише опасна за некога ко није упознат са спортским пењањем.

Са друге стране, Јелашничка клисура је савршено место за овакву трку, отуда и симболичан наслов, клисуру прожимају прави мали лавиринти стена, најлепша је и најромантичнија клисура југоисточне Србије.

Неки истраживачи сматрају да је некада представљала јединствену али разгранату пећину кроз коју је протицала Јелашничка река. Јелашничка клисура је специјални резерват природе прве категорије, и као заштићено подручје са значајним еколошким и културним добрима, подручје клисуре намењено је очувању укупне геолошке, биолошке и предеоне разноврсности Србије, и задовољењу научних, образовних, духовних, естетских, културних, туристичких, здравствено-рекреативних потреба и осталих делатности усклађених са традиционалним начином живота и начелима одрживог развоја.

„ТХЕ МАЗЕ ПЛАY“ и 17. јун је датум који нестрпљиво сви ишчекујемо.

Учествује се у појединачној конкуренцији: женска и мушка категорија. За учешће на трци нису вам потребна знања и вештине из неког од оутдоор спортова. Пожељно је да вам боравак у природи пружа радост и узбуђење.

Стаза је обезбеђена и прелази се ходајући, трчећи или четвороношке. Дели се у две категорије: роокие и адвентуре. На самој стази, поред трчања или пешачења кроз прелеп амбијент Јелашничке клисуре, имаћете прилику да на различитим тачкама савладате одређене препреке, попут провлачења, пузања, извлачења терета, воде, блата, вишења, пењања и слично.

Саме препреке су фактор изненађења, и као и претходних година, нећемо их откривати на којем делу стазе ће бити потребно да их савладате. Уколико не можете наведено да урадите, спремили смо вам и заменске вежбе. Тренутно имамо 316 пријављених такмичара, радујемо се!

Након трке, очекује вас и Цаве партy и проглашење победника, а у недељу и додатне активности. Поред радионице јоге, спортског пењања, слацклине/хигхлине радионице, ове године можете се и упознати и са драјтулинг пењањем, односно пењањем по сувој стени или посебно уређеним деоницама вештачке стене уз помоћ алатки и дереза.

Са друге стране верујемо да ће трка допринети комплетирању и заокруживању постојеће туристичке понуде Нишког краја, у виду подизања угоститељских и туристичких услуга, као и коришћење смештајних капацитета и побољшање позиције на туристичком тржишту, како за наше суграђане, тако и за госте из иностранства. Поред економске, важно је стимулисати и социјалну функцију туризма, посебно у сфери спорта, едукације деце и младих и стварањем услова за дневни, недељни одмори и рекреацију становништва. Тако стварамо подстицајну, безбедну и креативну друштвену средину у којој сви можемо да изразимо и задовољимо наше потребе за припадњем, идентитетом и личним развојем, као и потребе за игром и уживањем у свим природним лепотама Јелашничке клисуре.

Наши учесници ће вам рећи да је све у вези са трком у Јелашници сјајно: локација, изазов, екипа која то прави, екипа која се такмичи на трци, искуство је незаборавно и да сви они који дођу имају много среће што некога не мрзи да овакве догађаје смисли, организује и послужи на тањиру. Упознајете непознате пределе своје земље, спавате у шаторима, испробавате разноразне нове активности. Представља и савршен предах од обичног градског трчања, где нема тактизирања, где се сваки задатак и сваки део стазе који се прелази ради до максимума, и у томе и јесте изазов и то је оно што држи адреналин на највишој могућој тачки. Веома је битно да не будете сами током трке, било да сте дошли са пријатељима или сте их стекли током трке, они ће вам бити од велике помоћи у разним ситуацијама, а имаћете и позамашну залиху “ а јел се сећаш кад смо… ускочили/уронили/попели/прескочили/провукли се/прошли/видели/доживели” за ваше пензионерске дане.