Седница Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ-Србија

Седница Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ-Србија

Представници Србије и Европске уније одржали су 3. седницу Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европска унија-Република Србија. Разговарано је о примерима добре праксе и начинима да се локални и покрајински ниво боље припреме за активности које предстоје у преговорима о приступању Европској унији.

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић је нагласио да се реформом јавне управе на републичком и локалном нивоу настоји да у наш систем уграде принципи и стандарде у пружању услуга грађанима и обезбеди ефикасност администрације какву има ЕУ.

„Ефикасна јавна управа је један од стубова проширења, а локалне самоуправе су кључне и за реформе које спроводимо и за процес придруживања. У том контексту је састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона важан, јер омогућава да се разменимо искуства која ће нашим општинама и градовима омогућити да лакше одговоре на изазове које су пред нама“, рекао је министар Ружић.

Дејан Јовановић, ко-председавајући ЗКО Комитета региона ЕУ-РС рекао је да је веома важно да идеја о евроинтеграцији доспе до сваког грађанина на локалу. Истовремено, важно је успоставити сарадњу између изабраних представника локалних власти ЕУ и локалних самоуправа у Србији у циљу преношења најзначајнијих искустава и предности, којима ЕУ располаже на плану техничких и административних капацитета.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици изјавио је да је Комитет региона једна од најзначајнијих институција у оквиру Европске уније и подвукао значај одржавања конференције, с обзиром на важност учешћа локалних самоуправа у свим процесима које спроводи Европска унија. Он је додао да се више од 70% европског законодавства у суштини спроводи на локалном нивоу.

Амбасадор Фабрици изразио је наду да ће до краја 2017. године бити отворено још поглавља, што ће Делегација ЕУ у Србији подржати, и подсетио на говор председника Европске комисије Жан Клод Јункера када је најавио своју посету и подршку пријему земаља Западног Балкана. Фабрици је истакао да су за процес придруживања свакако важна и финансијска средства и помоћ ЕУ која се може обезбедити кроз фондове претприступне помоћи, како би се процес придруживања Србије ЕУ што више олакшао.

Заједнички консултативни одбор основан је 2014. и његов задатак је успостављање дијалога и сарадње између регионалних и локалних власти у Србији, с једне стране, и Комитета региона ЕУ, с друге стране, као и њихова припрема за учешће у раду Комитета региона ЕУ након ступања у чланство ЕУ.