Састанак Заједничког консултативног одбора при Комитету региона Европске уније

Састанак Заједничког консултативног одбора при Комитету региона Европске уније

Председник Градске општине Нишка Бања, Дејан Јовановић, копредседавајући консултативног одбора при Комитету региона Европске уније,  биће домаћин састанка српског дела Заједничког консултативног одбора комитета региона ЕУ-РС у петак, 22. септембра 2017. године,
Састанку ће присуствовати државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак, руководилац Групе за европске интеграције и међународну сарадњу, Даница Стојановић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станишић и остали чланови и заменици ЗКО.

Тема састанка биће припрема трећег састанка Заједничког консултативног одбора (ЗКО) Комитета региона ЕУ-РС који ће се одржати 24.11.2017.год у Новом Саду, подела финансијских трошкова и логистичка подршка.

Шта је Комитет региона Европске уније?
Комитет региона ЕУ основан је Уговором из Мастрихта 1992. године као саветодавно тело ЕУ које чине представници европских региона и локалних власти.
Постоје два основна разлога стварања Комитета региона – пошто највећи део европског законодавства, око 70 % има непосредан утицај на регионалном и локалном плану, то је од изузетне важности да грађани ЕУ буду укључени у изградњу ЕУ и да изабраним властима које су најближе грађанима буде омогућено да изнесу своје ставове у поступку припреме ЕУ законодавства.
Од свог оснивања 1994. године, Комитет региона ради на томе да приближи грађане ЕУ, а 2009. године је Лисабонским уговором појачана препознатљивост и призната улога Комитета региона ЕУ. Комитет се налази у Бриселу, а данас има 353 члана и исто толико њихових заменика из 28 држава чланица ЕУ. То су изабрани представници са локалног и регионалног нивоа – председници региона, градоначелници и председници општина и други изабрани представници региона и градова.