Састанак копредседавајућих Заједничког консултативног одбора при Комитету региона Европске уније

Састанак копредседавајућих Заједничког консултативног одбора при Комитету региона Европске уније

Председник Градске општине Нишка Бања, Дејан Јовановић, копредседавајући Заједничког консултативног одбора при Комитету региона Европске уније бих је домаћин Димитриса Карагеполуса, који председава испред Европске уније.

Тема састанка била је подношење извештаја Комитета региона о спроведеним председничким, парламентарним и локалним изборима у Републици Србији, као и стање у локалним самоуправама након избора.
Шта је Комитет региона Европске уније?
Комитет региона ЕУ основан је Уговором из Мастрихта 1992. године као саветодавно тело ЕУ које чине представници европских региона и локалних власти.

Постоје два основна разлога стварања Комитета региона – пошто највећи део европског законодавства, око 70 % има непосредан утицај на регионалном и локалном плану, то је од изузетне важности да грађани ЕУ буду укључени у изградњу ЕУ и да изабраним властима које су најближе грађанима буде омогућено да изнесу своје ставове у поступку припреме ЕУ законодавства.

Од свог оснивања 1994. године, Комитет региона ради на томе да приближи грађане ЕУ, а 2009. године је Лисабонским уговором појачана препознатљивост и призната улога Комитета региона ЕУ.

Комитет се налази у Бриселу, а данас има 353 члана и исто толико њихових заменика из 28 држава чланица ЕУ. То су изабрани представници са локалног и регионалног нивоа – председници региона, градоначелници и председници општина и други изабрани представници региона и градова.

Србија у раду Комитета учествује као посматрач, с обзиром на то да није чланица Европске уније.

Након састанка у Градској општини Нишка Бања, одржан је припремни састанак са државним секретаром у Министарству државне управе и локалне управе, Иваном Бошњаком, пред учешће на другом састанку Заједничком консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Републике Србије (ЗКО) и на састанку „Дани проширења“.

11 ИМГ_20170522_094509