Руски привредници заинтересовани за Нишку Бању

Руски привредници заинтересовани за Нишку Бању

Представници руске делегације из Ростова на Дону и удружења козачких привредника посетили су Ниш да би повезела руске и српске пољопривредне произвођаче, што би повећало извоз домаћих производа, а тиме и производњу. Град Ниш је спреман да подржи сваки облик сарадње са руским привредницима, рекао је на састанку у Градској кући, заменик градоначелника Ниша, Милош Банђур, после презентације руској делегацији о могућностима инвестирања у наш град.

Руска привредна делегација из Ростова која је први пут у Нишу, осматра шта је интересантно на нашем тржишту како би могли у будућности да сарађују са нишким привредницима и Градом Нишом.

„Циљ нашег доласка је помоћ нашој браћи Козацима и да направимо економску основу те наше сарадње са привредницима у Србији. Очекујемо да добијемо ваше привредне односно комерцијалне понуде на руском језику у електронској форми, а онда ћемо ми те предлоге презентовати руским инвеститорима“, каже један од представника Ростова на Дону, Василије Филипович Хејло.

ГРадска куца

Град Ниш је спреман да подржи сваки облик сарадње са руском делегацијом, која поред привредне подразумева и унапређење културне сарадње, рекао је заменик градоначелника Ниша, Милош Банђур.

„Руска делегација се информише о потенцијалима сарадње у Нишу, највише у области пољопривреде односно у прерађивању пољопривредних производа и извозу наших пољопривредних производа и прерађевина у Русију“, објашњава Банђур.

Дан раније, руска делегација била је на састанку у Регионалној привредној комори у Нишу на коме су истакли да су Козаци највише заинтересовани за храну, посебно откуп воћа. Како су објаснили, српски пољопривредници би желели да се извози и сушено, а не само свеже воће, јер је тада цена већа.

РПК

Руској делегацији привукао је пажњу и туристички потенцијал овог региона, наводи Стево Вранић из Козачког савеза Србије.

„Скренули су нам пажњу да желе посетити и Нишку Бању. У Русији има 7 милиона Козака са којима смо у контакту, па замислите колико би значило да нам годишње дође само 1% њих. То би покренуло и туризам и угоститељство“, каже Стева Вранић.

Иначе, према подацима Регионалне привредне коморе у нашем региону се 60 хиљада домаћинстава бави пољопривредом. Трећина територије заузима пољопривредно земљиште и највише се гаје житарице, док је тек 12% предвиђено за производњу воћа и поврћа.

РПК 2

За дугорочни пласман пољопривредних производа на тржишту Русије, потребно је повећати производњу управо ових намирница, али улагати и у изградњу сушара, хладњача и модерних система за наводњавање, наводи се у истраживању Регионалне привредне коморе Ниш.