Напустио нас је легендарни Љубиша Самарџић Смоки – први почасни грађанин Нишке Бање

Напустио нас је легендарни Љубиша Самарџић Смоки – први почасни грађанин Нишке Бање

Српски и југословенски глумац, Љубиша Самарџић Смоки преминуо је 8. септембра после дуге и тешке болести у 81. години у Београду.
Смоки је рођен 19. новембра 1936 у Скопљу, али као бебу га родитељи доводе у Нишку Бању где му је отац радио у оближњем руднику у Јелашници. Завршава гимназију и на релацији Нишка Бања – Ниш живи до момачких дана када се сели у Београд где је његов глумачки таленат препознао легендарни Бојан Ступица који му одобрава стипендију. Од тада његова каријера иде узлазном путањом.

Глумио је у 126 филмова од 1960 до 2011. У педесетогодишњој каријери, режирао је и продуцирао девет филмова. Самарџић је једини српски глумац награђен Златним лавом на Филмском фестивалу у Венецији.

Самарџић је завршио Академију у Београду, али је пре тога студирао право у Београду.

Бојан Ступица му је обезбедио стипендију Атељеа 212, али је — привучен филмом (деби у Играма на скелама, 1961, С. Веиганда) — на сцени играо тек на самом почетку каријере. Пажњу критике привукао је већ следећом улогом шармантног неспретњаковића у „Прекобројној“ (1962) Б. Бауера, а углед је учврстио 1963. филмовима „Пешчани замак“ Б. Хладник, „Дани“ Александра Петровића и „Десант на Дрвар“ Ф. Хаџића. За филм „Јутро“, где је тумачио лик младог партизана суоченог с трагедијама рата, награђен је на фестивалу у Венецији. Награду Гран при у Нишу добио је за улогу у филму Вељка Булајића „Битка на Неретви“ 1969. године.

Сигурно да ће га шира публика највише памтити по улози Боривоја Шурдиловића Шурде у серији „Врућ ветар“. Имао је изузетно тешке улоге у филмовима „Смрт господина Голуже“, „Кућа поред пруге“, „Савамала“, онда ту је незаобилазна улога Црног Рока у серији „Куда иду дивље свиње“ и многе друге.

Крајем јануара 2009, поводом 50. годишњице своје богате каријере, Љубиша Самарџић је био гост у љубљанској Каварани Кинодвор. Културни догађај је обележила и загребачка панк група Љубиша Самарџић.

Награде и признања

Златни лав за улогу у фиму Странац (1967)
Она и он — заједно са Миленом Дравић за улоге у филму Јутро коју додељују ТВ Новости (1968)
Гран при за улогу у филму Битка на Неретви на Филмским сусретима у Нишу (1970)
Златна арена за улоге у филмовима Бомбаши (1973), Доктор Младен (1975) и Рад на одређено време (1980)
Глумачки пар године — заједно са Весном Чипчић за улоге у телевизијској серији Врућ ветар на Филмским сусретима у Нишу, по избору читалаца ТВ Новости (1980)
Гран при за улогу Боривоја Шурдиловића на филмским сусретима у Нишу (1983)
Награда Павле Вуисић за животно дело (август 1995) — за своје улоге у југословенској кинематографији
Награда АВНОЈ (1988)
Награда академије Иво Андрић за животно дело (2005)
Награда Милан Жмукић на Филмском фестивалу у Херцег-Новом (2016)