Пет идеја за пет проблема у пет општина

Пет идеја за пет проблема у пет општина

Крени конференција је прва конференција креативних индустрија у региону и ове године се по други пут одржала у нашем граду.

Претходних дана 60 младих људи у Нишу имало је прилику да стекне нова знања од експерата из области архитектуре, дизајна, адвертајзинга, фотографије, 3Д скенинга и ИТ-ја који су их оснажили да креирају иновативна решења за проблеме које примећују у свом окружењу. Циљ ове конференције јесте представљање креативних индустрија као алата за решавање проблема у друштву.

Након презентовања идеја одабрано је 5 тимова који су заједно са својим менторима долазили до решења, за њих, важних локалних, друштвених проблема. Сваки тим залагао се за проблеме на територији једне нишке општине.

Бранко Крсмановић, председник Младих Амбасадора, рекао је да је остао нем пред ентузијазмом и пред знањем, креативношћу и жељом да се остави печат у нашем граду. Похвалио је и интересовање и труд свих људи који су први пут дошли у Ниш и заједно са младима се залагали да промене и побољшају град, за који можда до сада и нису чули.

Први тим, тражио је решење за општину Палилула. Њихова жеља је да се направи апликација која би повезала комуналне службе и грађане. Дошли су на идеју да се направи апликација „Комуналко“ и на тај начин се убрзала и побољшљала комуникација, али и било би мање проблема.

Други тим, општина Црвени Крст, желе да покрену акцију „КреНИ озелеНИ“, за лепши живот, лепши град, чист ваздух. Њихов циљ је да се среде фасаде и кружни ток на самом улазу у наш град.

Трећи тим, општина Медијана. Осмислили су „Базарче“, штандови широм града, који ће се лако саставити и раставити, и у њему би били изложени разни производи.

Четврти тим, општина Нишка бања, желе да врате углед бањи, модернизују је, привуку велики број страних туриста.

Пети тим, општина Пантелеј, такође се залажу за већи број туриста у нашем граду, а њихов циљ је да се Каменички вис реконструише и на тај начин постане један од највећих туристичких центара Ниша. Кажу да је то један неискоришћен потенцијал.

Крени конференцију организују Млади амбасадори уз подршку Ерсте банке и Мицрософт-а. Подршку реализацији конференције дали су Град Ниш и све нишке општине, Амбасада САД-а, Амабасада Аустрије, Амбасада Словачке, Француски институт, Траг фондација, Каталист фондација, Фондација Докукино, Социете Генерал банка и Царлсберг.

3 1