„Паметна учионица“ у гимназији Светозар Марковић

„Паметна учионица“ у гимназији Светозар Марковић

Гимназија Светозар Марковић добила је учионицу специјално опремљену за учење руског језика. Идеја је да се у Нишу створи простор у којем ће се промовисати руска култура, речено је на свечаном отварању.
Ова „Паметна учионица руског језика“ пројекат је гимназије Светозар Марковић и Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, а реализован је уз подршку компаније НИС.

„Ниш је један од градова у којима се и даље учи руски језик. Сама учионица опремљена је најсавременијим апаратима који се могу наћи за учење страних језика. Наш задатак је да ученици могу да дођу, да не размишљају ни о чеми и да могу спокојно да уче руски језик, изјавио је Алексеј Поклоников, представник Руске хуманитарне мисије.
По закону, ученици у средњој школи настављају да уче језике које су учили у основној. Све је мањи број основних школа у којима се учи руски језик, а овом учионицом ће се ситуација побољшати, сматрају покретачи пројекта.
„Уколико се овакав тренд настави, у наредном периоду у Нишу се готово неће учити руски језик. Одлучили смо да у сарадњи са Руском хуманитарном мисијом пробамо да, путем овог пројекта, мало поправимо ситуацију, с обзиром на то да Филозофски факултет образује професоре руског језика а млади у нашем граду итекако имају везе са руском културом.“ каже директор гимназије Светозар Марковић, др Маријан Мишић.

Отварању „паметне учионице руског језика“ присуствовао је председник Скупштине Градске општине Нишка Бања, Зоран Јовановић.