ОНИ ТРЧЕ ИЗНАД ОБЛАКА – Српски тркачи имају једну од најлепших стаза у Европи

ОНИ ТРЧЕ ИЗНАД ОБЛАКА  – Српски тркачи имају једну од најлепших стаза у Европи

У најатрактивнијој трци, Соколов пут, у Србији учествовало 300 тркача.

Планинска трка Соколов пут одржана је по четврти пут, центар Нишке бање је дочекао 300 небеских тркача из 12 земаља који су на стази дужине 30 и 15 км, преко гребена Суве планине, трчали до њеног највишег врха Трема и Бојаниних вода.

СТАРТ ТРКЕ СОКОЛОВ ПУТ, ФОТО: СКYРУННИНГ СЕРБИА

По речима тркача, ово је једна од најлепших и најзахтевнијих скајранинг трка у Србији, која се не пропушта. Врхови, одсеци, невероватан поглед, једном речју „изазов“ је оно што окупља све већи број планинских тркача широм Европе који са одушевљењем причају о овој стази, планини и поносе се учешћем на овој трци.
Најбржи у мушкој конкуренцији на 30 км био је Душан Базић са Копаоника, који је ову стазу претрчао за сјајних 3 сата, 20 минута. Друго место је заузео Александар Кирковски из Македоније са временом 3 сата и 22 минута, док је треће место заузео такође такмичар из Македоније Дејан Тодевски са временом 3 сата и 23 минута.
Код жена на 30 км најбржа је била Милуша Бошковић из Црне горе са временом 4 сата 29 минута. Друго место код дама је освојила Јована Стојковић из Ниша са 50 минута заостатка за Милушом, док је трећепласирана Драгана Куртовић из Београда стазу прешла за 13 секунди спорије него Јована. Иначе трка на 30км је по правилима светске скајранонг федерације у формату скај класика И бодује се за на ционалну Лигу.

НЕВЕРОВАТНИ ПРЕДЕЛИ СУВЕ ПЛАНИНЕ, ФОТО: СКYРУННИНГ СЕРБИА

Трка на 15км није имала бодовање али су направљени сјајни резултати, одличан потез са краћом стазом где је доста нових тркача са асфалта ушло у свет небеског трчања. Прво место код мушкараца осваја Жељко Ћорић из Ниша, друго Александар Божовић из Крагујевца, треће Слободан Ивковић из Београда. Код дама прво место осваја Ивана Петровић из Лепосавића која је уједно била И четврта код мушкараца што говори о великом потенцијалу. Друго место заузима Теодора Ерор из Новог Сада а треће Милица Бранковић из Београда.

ОНИ СУ НАЈБОЉИ И НАЈИЗДРЖЉИВИЈИ, ФОТО: СКYРУННИНГ СЕРБИА

Најизазовнија трка скајранинг лиге се догодине спрема за своје јубиларно пето издање. Скајранинг асоцијација Србије се захваљује Туристичкој организаицији Ниша која као дугогодишњи покровитељ подржава ову трку. Велика захвалност иде Општини Нишка Бања, Марник рун, планинарском клубу Мосор, као и свим органиазцијама, волонтерима који су допринели квалитету овог догадјаја. Овом трком завршена је трећа скајранинг сезона у Србији. Иза асоцијације стоји 23 трка, за три године постојања, а календар за 2018. очекује се у наредних месец дана кад ће бити и проглашење победника Лиге за 2017.

 

ИЗВОР: Курир.рс / Курир спорт