Нови Статут Града Ниша – Јединствена Градска управа и већа овлашћења општинама

Нови Статут Града Ниша – Јединствена Градска управа и већа овлашћења општинама

Промене у измени Статута града Ниша односе на прилагођавање овог правног документа новим законима, затим на реорганизацију управе и на већа овлашћења градских општина, речено је на седници нишког Градског већа.

„Стварање јединствене градске управе је кључна промена у Статуту града Ниша. То значи да ће, уколико се на седници Скупштине града Ниша усвоји нови Статут, свих 11 управа наступати као јединствени орган, односно биће само једна управа и један начелник управе као службеник на положају. То лице ће поставјлати Градско веће, а сва остала лица биће распоређивана у складу са способностима, школском спремом и радним искуством на одређена места у градској управи“, каже начелник Управе за имовину и инспекцијске послове, Љубиша Јанић.

Јанић додаје да се, осим на Комисији за измену Статута Града Ниша, није јавно и званично расправљало о томе да се локалној скупштини одузму ингиренције око избора руководства у градским предузећима и установама.

„Ми ту немамо дилему, Законом о државној управи и локалној самоуправи предвиђено да се директори градских предузећа и установа бирају у највишем законодавном органу на локалу, тј. у Скупштини града Ниша. То значи да би свака измена у градском статуту у овом тренутку била и кршење постојећих закона, тако да ингиренције по овом питању не могу бити пребачене на Градско веће. Врло брзо биће покренуто питање да се измени део овог Закона, јер иницијатива постоји од краја 2014. године. Свака локална самоуправа биће у прилици да искаже своје ставове, али у ком смеру ће то ићи, засада не знамо“, додао је Јанић.

Изменом Статута града Ниша већа надлежност градским општинама

Формирањем јединствене градске управе предвиђају се и већа овлашћења градским општинама у пет тачака.

До сада је Статутом било предвиђено да градске општине у Нишу имају овлашћења у 28 тачака, а изменама Статута надлежност нишких општина огледаће се у 33 тачке, које нису „козметичке“, каже председник Градске општине Нишка Бања, Дејан Јовановић.

Он је додао да су све сугестије и предлози пет градских општина прихваћене од стране Комисије за измену Статута града Ниша.

„Ниш је једини град поред Београда који има општине и које добро функционишу. Ово је корак даље у развоју локалне самоуправе. Веће надлежности општине се огледају у томе да дајемо мишљење на предлог рада јавних предузећа, а у делу који се односи на градску општину, јер саме општине најбоље знају потребе грађана. Сада смо постали део тог процеса, а у будућности ћемо предложити да дајемо мишљења и на извештај рада јавних предузећа. Такође, имаћемо могућност да покрећемо иницијативе ка градоначелнику, Градском већу и Скупштини града Ниша, као и да подстичемо развој културе, школског спорта, разних манифестација и такмичења значајних за општину и спороводимо акционе планове и стратегије за младе. Помагаћемо у одржавању вртића, задружних домова и развоју пољопривреде“, истиче у име свих нишких опстшина, Дејан Јовановић.

Са већим овлашћењима, за градске општине које су, како истиче Јовановић, тековина демократија локалне самоуправе, биће и више средстава. Јовановић није могао да каже у ком проценту ће општине добијати више новца за развој, али је истакао да је логично да са више овлашћења општина „има и већа средства из којих ће финансирати нова овлашћења“.

ГВ

И Нишлије могу да дају мишљење о измени Статута града Ниша

Истовремено јавна расправа о промени Статута града Ниша, у којој ће моћи да учествују сви заинтересовани грађани, организације и институције, биће организована 9. новембра у 12 сати у великој сали Скупштине града.

Након тога уследиће усаглашавање предлога Нацрта одлуке о промени Статута града Ниша са приспелим сугестијама, предлозима и примедбама.

Усвајање новог Статута града Ниша може се очекивати до краја новембра.