Нишлијама желим да воле Нишку Бању као што Бања воли Ниш

Нишлијама желим да воле Нишку Бању као што Бања воли Ниш

Нишка Бања, за мерак и шалу, од онога да је “сијалице красе, дању горе, а ноћу се гасе”, постала је задњих година самотна и тужна. Три највећа бањска хотела нису у функцији након неуспешне приватизације, а све је мање туриста који лек за реуматизам или срчане болести потраже у овој нишкој Градској општини. Председник општине, Дејан Јовановић, који је на ову функцију дошао након априлских избора 2016. године, рођени је Нишкобањац, који је највећи део свог живота провео у породичној кући у Нишкој Бањи. Дипломирани је економиста, отац троје деце, а пева и у хору Црквене општине Нишке Бање. Његова новогодишња жеља је да “Нишка Бања засија пуним сјајем”. са  читаоцима Нишких Вести поделио је своја сећања, али и снове.

ЖИВОТ У НИШКОЈ БАЊИ – ПРВА ЉУБАВ

Детињство и младост провео је у Нишкој Бањи – до петог разреда основне школе када се са родитељима преселио на Дуваниште, у улицу Патриса Лумумбе. Каже да се дружио са децом испред зграде, али и да је једва чекао викенде и школске распусте да оде у продичну кућу у Нишкој Бањи која им је у то време служила као викендица.

У Нишку Бању се вратио када се оженио, 1991. године. Има троје деце, сину Гаврилу дао је име по прадеди из Сићева, који је био учесник Балканских ратова, а преминуо од тифуса на почетку Првог светског рата.

“Боље услове живота сам имао на Булевару, свакако. И парно грејање , продавнице, али ми је Нишка Бања увек била у srcу. Када изађем на улицу, сви ме знају и све ја знам, нема опасности за децу, ту је парк и шума, лети је фино прохладно, то су били разлози за пресељење,” казао је актуелни председник Градске општине Нишка Бања.

БАНКАРСТВО – ДРУГА ЉУБАВ

Завршио је Економски факултет у Нишу, још у току студирања 1993. године, када је била хиперинфлација, каже да је морао да ради јер је већ имао једну ћерку и није било могућности да се породица издржава од студентског кредита.

“Радио сам као шалтерски радник у банци, и ту сам заволео банкарство. То ми је друга љубав. Кад сам факултет завршио, нисам одмах могао да нађем посао, као и већина Нишлија. Тада су тешко налазили посао они који су причали против Слободана Милошевића (смех). До 2000. године бавио сам се књиговодством у неколико приватних фирми, чак сам и сам имао једну такву фирму,”присећа се Јовановић.

Додаје да је за економисту то најбољи начин да “испече” занат. Та знања користила су му и када је био менаџер и сада, када се налази на челу једне од нишких општина. 2000. године, када је формирана Градска општина Нишка Бања, Јовановић је постао први начелник за привреду И финансије. Тада је имао 31 годину.

У одборничкој клупи

 

“Због неслагања са тадашњом политиком, када сам видео чему све то води, две године касније сам дао оставку и почео да радим за Националну банку Грчке. Поклопило се, супруга је била трудна са трећим дететом, нисмо имали никаква примања, али Бог нас је погледао,” каже.

Када је отворена Филајала у Нишу, Јовановић је постао заменик директора Грчке банке. Каже да је рад у тако великој банци, која се котира на Њујоршкој берзи, има експозитуре у Канади, Јужноафричкој Републикици и широм Балкана, било непроценљиво искуство јер је радио са међународним, мултинационалном компанијом.

ПОЛИТИКА – ТРЕЋА ЉУБАВ

Трећа љубав Јовановићу је политика. У политичке воде улази 2000. године када је постао начелник за финансије, а након тога прикључио се странци “Г17”. Када је и ту доживео разочарење, заклео се породици да се више неће бавити политиком.

“До позива Зорана Перишића 2011. године, када је постављен за председника Градског одбора Српске напредне странке. Знали смо се из претходног периода и тада ме је позвао да  се укључим и водим одбор странке у Нишкој Бањи. Тада сам порекао своју заклетву. ” (смех)

Следеће, 2012. године изабран је за одборника у Скупштини града Ниша, па шефа одборничке групе СНС, председника Одбора за именовање и тако почиње његова узлазна политичка каријера.

На наше питање да ли има истине у томе што народ каже да је “политика прљава работа” и да ли понекад жали што се плитички активирао, Јовановић је одговорио:

“Политика је као нож. Ножем можете исећи хлеб, али и убити човека. То зависи од ваших намера. Политика је алат, а ако човек тај алат користи у добре намене, онда је то добар алат, ако су лоше онда има злоупотреба.”

Додела диплома на Економском факултету у Нишу 1995.године

Прихватио је функцију председника ГО Нишка Бања из велике жеље  да нешто добро уради за своју општину, па самим тим и за Град.

“Ми живимо у Бањи, гледамо и причамо узајамно колико је у последњих 12 година не стагнирала, него  пропала. Смањио се број туриста, хотели не раде, људи су незапослени, а у селима општине нема ни воде ни канализације. Дакле, много проблема, а ни један од тих проблема се није решавао,” открива Јовановић.

ПЛАНОВИ ЗА НИШКУ БАЊУ

Пред нама је нова, 2017. година у којој многи, посебно житељи Нишке Бање очекују много. Дејана Јовановића, питали смо за планове.

Није све ни до пара, ни до овлашћења. Овлашћења сада јесу мало већа, смањен нам је  буџет, увек неки ресурс фали. Менаџмент ће са постојећим ресурсима извући максимум,”, уверава први човек општине.

Додаје да се новац тражи на све стране од Града, Републике и преко пројеката. Тим у Бањи је спој младости искуства, а грађани ће о свему што буду урадили у мандату, дати коначну реч на наредним изборима.

Сви капитални пројекти везани су за Лозни калем. То је комунално најопремљенија површина у овом делу Србије. Јануара се завршава примарна и секундарна канализација, па асфалтирање. Тим опремањем намера нам је да повежемо насеље “Никола Тесла” и Нишку Бању,” рекао је.

На простору Лозног калема очекује се отварање фабрике аутомобила “ИМИ”, која треба да запосли 1200 људи и у односу на тренутни број запослених у општини, очекује се да то буде прави привредни “бум”. Планирана је и изградња аква парка, а остаће још опремљеног земљишта за које неће бити тешко привући још инвеститора.

“Када постоје добри путеви, вода, струја, телекомуникациони системи онда ће сваком инвеститору то бити примамљиво”, тврди Јовановић.

Хотели су “рак рана” Нишке Бање, јер су три напрестижнија хотела у власништву Србија туриста у дивљачкој приватизацији отишла у погрешне руке.

Уместо да буду стављени у функцију у најкраћем року и да почну да доносе профит, сва три холеа још увек не раде. Интензивно радимо да “Озрен” и “Партизан” ставимо у функцију, јер они нису толико пропали и не треба много пара за њихово отварање. Овим би се решио највећи проблем Нишке Бање, а то су смештајни капацитети,” казао је Јовановић Нишким Вестима.

За два бањска хотела постоје два решења. Општина је контактирала власника из Руме, који је хотеле купио од Србе Илића. Међутим, Јовановић каже да је њима рачун у блокади за око милион евра, па је пореска управа ставила хипотеку на оба хотела.

“Сад је наше да јуримо и видимо шта је најбоље решење. Они траже од општине помоћ да се скине блокада и дозволи репрограм дуга, да би могли да крену у реновирање хотела. Друга опција је да Пореска управа активира  хипотеку и да ти хотели поново иду на лицитацију. Ми се надамо новом власнику који ће стварно бити мотивисан да те хотеле коначно отвори. За сада још увек вагамо шта је најбоље за Бању.”

 НОВОГОДИШЊА ЖЕЉА

 “Моја жеља је да нам се остваре планови и да Нишка Бања добије место које заслужује, што је рекао и председник Владе Србије, Александар Вучић на заседању у Нишу. Нишка Бања мора да постане центар бањског туризма у овом делу Србије и генератор привредног развоја Ниша и региона. Можда су то високо постављени циљеви, али када лествицу подигнемо високо, па и ако не прескочимо, неће бити страшно, јер смо нешто ипак урадили. Нишлијама желим да воле Нишку Бању  као што Бања воли Ниш, “ закључио је Дејан Јовановић, председник Градске општине Нишка Бања.

Извор: НИШКЕ ВЕСТИ.РС