Нишка власт одлучила да бесплатно уступи парцелу за градњу аква-парка

Нишка власт одлучила да бесплатно уступи парцелу за градњу аква-парка

Годинама најављиван аква-парк на Лозном калему би, судећи по новој одлуци Градског већа, ускоро могао да постане стварност. Завршен је елаборат о уступању 54 хектара на овој локацији, а уколико Влада Србије да зелено светло, крајем јуна би могао да буде расписан јавни оглас на који би требало да се јаве потенцијални инвеститори.
Инвеститор “Аqуатерра солутионс” који је градио водени парк у Будви, заинтересован је за градњу комплекса и код Нишке Бање, што су потврдили писмом о намерама потписаним са властима Ниша још прошле године. Због тога је градска власт и кренула у израду елабората о исплативости уступања земљишта. Међутим, објашњавају, то не значи да не може да се јави други инвеститор и добије парцелу ако понуди боље услове.
Свако ко је заинтересован да на тој локацији гради аква-парк може да се јави на оглас. Оно што заинтересовани инвеститор нуди је најмање што можемо да добијемо – рекли су на Градском већу.
Ако процедура везана за јавни оглас буде завршена током лета, према најавама већника Михајла Здравковића, већ следеће године би могли да буду изграђени спољашни садржаји.
У следеће 3 године инвеститор би требало да уложи 90 милиона евра и заврши цео комплекс – казао је Здравковић.
Аква-парк би, наводе из Канцеларије за локални економски развој, требало да има 7 базена са тобоганима и другим садржајима за децу, спа и велнес центар. Ту би било посла за 40 људи током целе године, а сезонски, преко лета, радило би још 80.
Ово ће увећати запосленост на територији Општине Нишка Бања за 3,24 %, што оправдава отуђење земље без накнаде – кажу из КЛЕР-а.
Да “Аqуатерра солутионс” добије 54 хектара на Лозном калему утицало је и то што су планирани приходи од аква-парка кроз различите порезе 310 милиона динара за 3 године, што је више од процењене вредности парцеле, која кошта око 238 милиона.
Већник Здравковић додаје да је инвеститор у обавези да приложи банкарске гаранције у висини вредности земљишта, па како каже, Град никако не би могао да буде на губитку и у случају да се аква-парк не изгради.

 

Извор: ЈУЖНЕ ВЕСТИ