Нишка Бања – воде у којима су се купали цареви!

Нишка Бања – воде у којима су се купали цареви!

Нишка Бања се налази на 10 км од Ниша, на путу према Софији. Смештена је на јужном делу Нишке котлине, под шумовитим Коритником, високим до 808 м, који је последњи западни огранак Суве планине.

Са севера, Нишка Бања је окружена масивом Сврљишких планина и Сврљишком клисуром, док се са источне и западне стране налази отворен простор. Захваљујући томе Бања је преко целог дана изложена сунцу.

Према испитивањима наслага од којег су створене бањске терасе и дебљини бигра, наука каже да врело Бање постоји 26000 година.

Током извођења радова и изградње новог купатила, пронађен је метални новац из доба Хадријана, који је владао од 117. до 138. године, што говори да је прво купатило у Бањи, изграђено још у другом веку. Након дужег периода стагнације Бања се поново спомиње у доба владавине Турака. Легенда каже следеће:

“Нишком паши се разболео коњ, па га је дао Татарину из околине Бање да га чува. Коњ је пио воду са извора бањског и лежао у њеном блату и убрзо оздрави”.

И тако су Турци схватили благодети Нишке Бање и њене воде.

Овде је и краљ Александар И Карађорђевић имао своју вилу. Одушевљен водом из Нишке Бање краљ је издао специјалну наредбу: Сваког другог дана његови поданици пунили су балоне водом са извора и носили их њему у Београд.

У медицинском смислу, Нишка Бања спада у категорију бања са благом седативном климом која је изузетно погодна за рековалесценте. Ово, седативно дејство Бање језаслуга благе вегетације на Коритнику. У Нишкој Бањи постоје три главна извора термалне, лековите воде: Главно врело (37.3 ºЦ, до 39 ºЦ), Сува бања (око 34.8 ºЦ) и Школска чесма (17.2 ºЦ). Поред воде, у терапијске сврхе користи се гас радон (за инхалацију) и бигар (за терапију блатом).

Стручни медицински кадар у Нишкој Бањи броји око 50 људи који су у сваком тренутку доступни својим пацијентима током њиховог боравка у Бањи. Овде је све подређено пацијенту, односно госту. Болести које се лече у Нишкој Бањи: болести локомоторног апарата, обољења респираторних органа, неуролошка обољења, болести метаболизма, кардиоваскуларне болести, гинеколошка обољења.

Осим бројних програма лечења, у бањи можете користити и низ wеллнесс и спа програма који помажу вашем телу и души да успоставе хармонију са природом и ослободе се стреса.

Можете изабрати и опустите се кроз неколико релаксирајућих програма: антиаге, антистресс, хаппy wеекенд и антицелулит програм, затим пакете који се састоје од масаже, ђакузија сатермалном водом, разне ароматичне купке, финску и вибро сауну као  и  козметичке третмане.

Извор: дисцоверсоутхеастсербиа.цом