Нишка Бања обележила Дан општине и Дан Ослобођења у Првом и Другом светском рату

Нишка Бања обележила Дан општине и Дан Ослобођења у Првом и Другом светском рату

Градска општина Нишка Бања данас је обележила Дан Општине и Дан ослобођења Нишке Бање у Првом и Другом светском рату. Тим поводом одржан је парастос и свечано полагање венаца на спомен костурницу палим јунацима у Првом светском рату. Венци су положени и на споменик палим борцима у Другом светском рату.

„На данашњи дан општина Нишка Бања постала је једна од Општина града Ниша. Споменик костутнице је подигнут у част палим јунацима у Првом светском рату и Првом балканском рату. То су људи из општине Нишка Бања и Прва Кутина који су дали своје животе како бисмо ми данас могли да живимо слободно“, казао је председник општине Нишка Бања, Душан Живковић.

Споменик костурницу је подигла 1920. године Општина Нишка Бања, Општина Прва Кутина и друштво „Књегиње Зорке“.

„У време Првог светског рата, Нишка Бања је била засебна целина и посебно се обележава ослобођење Ниша које смо јуче обележили, а посебно данас обележавамо ослобођење Нишке Бање жртвама ове општине и околних села“, истако је Бранислав Радовановић,  председник Удружења ратних потамака 1912-1920 града Ниша.  Нишка Бања са оклолним селима изгубила је велики број жртава који су положили своје животе за ослобођење.

„На овом спомен обележју уписано је свега 20-ак жртава, међутим, предвиђа се да је негде око 1500 жртвава је положио своје животе“, казао је Радовановић.