Нишка Бања изашла из „црне“ туристичке листе

Нишка Бања изашла из „црне“ туристичке листе

Нишка бања није више на “црној листи” за коришћење бесплатних ваучера у оквиру туристичке акције “ Моја Србија”.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је у 2018. години определило 400 милиона динара за 80.000 ваучера за подстицај домаћег туризма. Уредбом о условима доделе и коришћења средстава за подстицај унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Србије предвиђено је да се ваучери за субвенционо коришћење услуга смештаја могу користити и на територији Градске општине Нишка Бања.

„Нама је циљ да вратимо приход људима који су се годинама бавили туризмом. На станодавцима је сада да прођу својеврсну обуку и да категоризују своје станове. Они због недостатка туриста нису нашли интерес да раније то ураде“, каже председник ГО Нишка Бања Дејан Јовановић.

Он напомиње да је смештај у Нишкој Бањи изузетно јефтин и пун пансион кошта од 1.500 до 1.800 динара, тако да ће ваучер у вредности од 5.000 динара омогућити гостима да овде проведу већи број дана.

На сајту Туристичке организације Ниш наћи ће се комплетна понуда смештаја са сликама, тако да ће свако моћи да се информише о понуди у Нишкој Бањи. Биће отворен и цалл центар, путем којег ће сви заинтересовани на моћи да се информишу на једном месту.

Како привући млађу популацију у Нишку Бању

Мењање структуре туриста је јако велики посао и тражи велика улагања., каже председик ове Градске општине. Додаје међутим да Бања има потенцијале, али је потребно много пара. За сада највише младих привлаче екстремни спортови, па Јовановић најављује могућност оснивања регионалног центра. Подсећа да је Нишка Бања погодна за параглајдинг и управо се многа првенства у том спорту ту одржавају. Сићевачка клисура је погодна за рафтинг. Интеесантан за туристе је и Соколов камен, као и пећина Велика Баланица у којој су пронађени остаци стари и до пола милиона година.

„Државни шампионат у МБТ желимо да издигнемо на већи ниво. Дрон и камере које ћемо добити преко прекограничне сарадње употребићемо и за праћење тока трке, па ће публика моћи да гледа најзанимљивије детаље и препреке преко великих монитора. До сада за посетиоце није била занимљива јер су могли да виде само старт и циљ“, најављује Јовановић.

Не треба занемарити ни старију популацију

Србија се по просеку година становника сврстава у старију популацију, а управо су многе бање у свету градиле туризам на тој популацији.Њих не треба запоставити, а наравно упоредо с тим радити на привлачењу младе популације која генерално више троши.

„Део Бање око иИнститута, морала би да остане оаза мира где ће стари људи наћи своје уточиште. Термализам је велико решење за старију популацију, оно смањује коришћење лекова, штеди буџете држави, повећава квалитет живота људи у позним годинама“, објашњава први човек Бање.

Сеоски туризам у Нишкој Бањи

Све популарнији у свету је Агро туризам, односно да туриста активно живи сеоски живот док борави на селу.

„Домаћин буди госта у сест ујутру, иду заједно да хране краве, на њиву, обављају све друге сеоске послове. За такав вид туризма су посебно заинтересовани инострани туристи, а нама се та могућност отворила од како је повећан број летова са нишког аеродрома. Сада је потребно да и домаћинства схвате да на такав начин могу да повећају своје приходе“, рекао је Јовановић.

Развој инфраструктуре

Цео потез Лозни калем се инфраструктурно завршава. Фабрика ИМИ  која ће упослити 1250 радника, такође, почетком фебруара ће бити расписан јавни позив за аква парк, који ће бити такође покретач за развој туризма. Биће уређена, у две фазе и бицикллистичка стаза од Брзог Брода до Нишке Бање.

„Када се сви ови радови заврше то ће бити видљив туристички пакет, који би могао да подигне туризам на виши ниво“, напомиње Јовановић.

Он је подсетио и да је сам центар Нишке Бање уређен. Највеће промене направљене су у кориту потока који пролази кроз парк. Корито овог потока је поплочано, а у њему су постављене нове фонтане и подводно амбијентално осветљење. У оквиру санације парка поплочане су све стазе, а изграђено је и неколико нових.

Следећа фаза је уређење шумских стаза и радиће се ове године.

„Нажалост пројекат уређења фонтана није прошао, али ћемо конкурисати код Министарства туризма и надамо се да ћемо добити средства.Проблем је и у  томо што Бања није посебна јединица локалне самоуправе, па је неопходна подршка града, односно да град конкурише у наше име, или сам Институт с обзиром на то да се централни бањски парк налази између њихових зграда. Надам се да ћемо ићи у истом правцу, јер је јако битно да општина, институт, град, Туристичка организација, имају један смер и онда је успех загарантован. То до сада није био случај“, истакао је Јовановић.

Ради се и на решењу проблема хотела Партизан, па ће лицитација бити расписана фебруара марта. Када хотел добије новог власника можемо да очекујемо да ће и он бити стављен у функцију, рекао је Јовановић Нишким Вестима.

Нишка Бања је у тренутку преузимања председника општине била на нули, па је више од годину дана потрошено на процедуре, да би тек сада могло да се аплицира код фондова. Као да смо кренули посао од почетка, завршава наш саговорник.

 

ИЗВОР: НИШКЕ ВЕСТИ