Нишка Бања добија нови сјај

Нишка Бања добија нови сјај

Мештани, омладина Канцеларије за младе, радници ЈКП „Медиана“ уз помоћ Дирекције за управљање и развој Нишке Бање и радника који су ангажовани у програму Јавни радови преко Националне службе за запошљавање  започели су велику акцију сређивања Спортског центра „Вртоп“ у Нишкој Бањи. Овај комплекс са теренима за рукомет, мали фудбал, одбојку, сквош и тенис некада су окупљали на хиљаде мештана, заробљен је у траву, и како кажу они који раде потребно је само неколико дана да овом месту врате намену и надену нови сјај.

Више од педесет људи уређује овај постор, биће потребно барем још неколико дана рада да овај центар доведу у стање какво прижељкују.

„Проблем је био у томе што Вртоп одражава ситуацију која је владала пре нашег доласка. Мегаломански је ово био подухват. Било је само битно да се све ово направи али то нико није одржавао и после десет година затичемо читав комплекс који је зарастао у трње. Ми ћемо сада овај потез да очистимо, јер морамо прво да испланирао ребалансом средства да нешто више урадимо, али можемо сада да средимо“, каже Дејан Јовановић, председник ГО Нишка Бања.

На потезу тениских терена има укупно четири терена, од чега су два управо отворена после две године, док су још два потпуно зарасла у траву, чак им је немогуће и прићи. Бетонски стубови који су подигнути за изградњу трибине стоје као још једно подсећање да овде посао није никада завршен до краја.

На саму идеју да се организује акција, мештани су реаговали врло позитивно. Чак су и жене долазиле да траже алат како би допринеле чишћењу.

„Немамо довољно алата колико је мештана дошло да учествује у акцији“, каже задовољно Јовановић.

Када терени буду сређени , изнајмљивањем термина ће се доћи до пара којима ће се плаћати тренери како би деца добијала бесплатне часове тениса.

Првенствено ћемо терене ставити у функцију, њих ћемо дати на располагање мештанима бање, деца ће користити терене бесплатно, школа тениса ће бити бесплатна а ми старији ћемо да плаћамо наше термине и од тих пара  финансирати тренере који ће да раде са децом. Преко дана ће термини коштати 200 а увече када је потребно упалити рефлекторе термини ће бити нешто скупљи 300 динара“, завршава Јовановић.

 

14315532 10202124664874241 1136478662 о

Бања се полако буди, кажу мештани који су жељни туриста, који би да од туризма живе.

Подаци Републицког завода за статистику су поражавајући. У периоду од јануара до октобра 2015. год Нишку Бању је посетило 3.890 туриста што је за 13,6 одсто мање него у истом периоду 2014. године. Њу дневно посети 8 а на месечном нивоу свега 250 туриста.

Поређења ради, број туриста у истом периоду 2005. године износио је чак 24.388 туриста, за 2006. године 27.387 туриста, за 2007. године 100.298 туриста, док је за 2008. године Нишку Бању посетило рекордних 152.039 туриста.

Оспособљавањем ових терена понуда бање је шаренија, развој туризма основна је шанса некада Туристичког цвета и ново руководство ове нишке општине чини све да се овој једној од најпопуларнијих бања у бившој Југославији врати стари сјај.