Необична књига нишке ауторке која учи и забавља најмлађе

Необична књига нишке ауторке која учи и забавља најмлађе

Весела вештица Ника, нова дечја књига нишког писца Леле Стојановић, већ се налази међу 40 најпродаванијих у издаваштву “Лагуне”, а ауторка каже да су рекације малишана позитивне, али да јој је посебно драго што кажу да има речи којима не знају значење, што даје едукативни карактер роману.

Као што и сам назив каже, главни лик је добра вештица Ника, која долази у град Шмек, где има задатак да увесељава људе и чини добра дела. Њене приче су смешне и забавне, а ауторка каже да су неки од коментара били и да је књига необична, другачија од онога што иначе читају.
Она треба да одржи ниво весеља и радости међу становницима, међу децом и одраслима, јер превише је негативних особина и негативног стања које штети људима и добрим вештицама. Порука целе књиге је да сви будемо много веселији, да чинимо добра дела, тако једни друге увесељавамо и свима ће нам бити много боље – прича Стојановић.

320x0_Лела-Стојановиц2

Ауторка је, како каже, посебно задовољна тиме што деца не знају све речи, јер се нада да ће овим обогатити свој речник, који је иначе оскудан, а део који се тиче различитих видова едукације и јесте оно што је заједничко за сва њена дела.

Она се до сада бавила писањем романа, прича, представа и песама, међу којима има и оних за одрасле. Ипак, највише ужива у писању за најмлађе јер, како каже, рад са њима је највише увесељава и даје јој позитивност.
Највише волим да стварам за децу, јер је лепо дружити се са њима, волим да видим њихове реакције, да их кроз те ствари мало и едукујем, али да им буде забавно, да се радују. То је заиста прелепо и много су искреније реакције, много су поштенији и шта год да сте написали, било добро или лоше, они ће вам то показати – прича ауторка.

Учење о екологији у позоришту

Битан део каријере ове ауторке, која живи и ствара у Нишкој Бањи, чине и еколошке песме и представе за које је писала текстове. Неке од њих су извођене у школама, неке у позориштима, а деца увек лепо реагују на њих и, што је најбитније, схватају зашто је битно чувати природу.
Представа „Чувари природе“ се игра у нишком позоришту и има јако леп оѕив, када је гледају деца тачно знају да треба да чувају природу, не бацају смеће било куда, да не загађују реку, да им треба чист ваздух, да саде дрвеће и цвеће. Деца су јако упућена јер уче о томе и код куће и у школи – каже овај писац.

Она поручује да за писање за децу није потребно враћати се уназад, већ само задржати дете у себи и оне особине које красе најмлађе.