КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ВАЖНО И ТРЕБА ГА ОЧУВАТИ

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ВАЖНО И ТРЕБА ГА ОЧУВАТИ

Председник Градске општине Нишка Бања, Дејан Јовановић, присуствовао је другој Међународној конференцији „Европско и културно наслеђе – одрживи начин“, коју организује Институт региона Европе.
Конференцијом је председавао Др.Сцхаусбергер, Специјални саветник Јоханеса Хана за Западни  Балкан, председавајуци Радне групе за Западни Балкан Комитета регионс ЕУ и председник Института Европских региона.

Конференција је намењена регионалним и локалним политичарима, члановима невладиног сектора, медијима и културним посленицима земаља овог региона.

Учесницима конференције у уводном делу обратили су се председник Института региона Европе Франц Шаусбергер, директор Аустријског културног форума амбасаде Аустрије у Београду Јоханес Иршик, шеф Одељења за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол Анри Пресе.

Културно наслеђе је веома важна вредност за регионе, градове, друштва и заједнице, и наша је обавеза да га сачувамо за будуће генерације. Оно игра велику улогу у грађењу будућности Европе, а размена искустава земаља у региону јако је важна у том процесу – нагласио је председник Института региона Европе Франц Шаусбергер.

45 48

Након уводног говора учесницима се обратио и председник Дејан Јовановић:

„Моје име је Дејан Јовановиц и ја сам ко-председавајуци Заједницког консултативног одбора измедју Комитета региона ЕУ и Републике Србије као и председник Градске опстине Ниска Бања.

Први пут сам се срео са Др.Сцхаусбергер-ом 2014.године када сам као известилац пред Радном групом за Западни Балкан исао у Брисел. Када сам на аеродрому стигао пред цариника, питао ме је колико дуго остајем у Европи. „Ја сам родјен и зивим у Европи!“ одговорио сам. Цариник је одмах преформулисамо своје питање: „Колико дуго остајете у Европској Унији?“

Засто сам вам исприцао овај догадјај?

2018. година прогасена је годином застите културног наследја, али ја бих је такодје назвао годином борбе против скептицизма. На обема странама: и у оквиру ЕУ и у Србији.

Оцигледно је да у Европској унији има много оних који не сматрају Србију делом заједницке Европске културе и боје се да це пуноправним цланством Србије у ЕУ добити неког са којим не деле заједницку историју, културу и вредности.

Такодје, ако у Србији изврсите анкету јавног мњења видецете да се подрска ЕУ интегративним процесима креце тек несто мало изнад 50%. Засто? Зато сто вецина градјана није укљуцена у ЕУ интергационе процесе јер се они не одвијају на локалном нивоу. Ресење је дао др.Сцхаусбергер у свом документу усвојеном на 123. заседању ЦИВЕX-а и то је: укљуцити локалне самоуправе у ЕУ интеграције сто раније у процесу. Само тако це вецина насих градјана бити укљуцена у процес просирења ЕУ и то висе неце за њих бити несто сто ради неко други.

И тако смо дотакли обе теме ове експертске конференције: културно наследје и улогу локалних и регионалних власти у његовом оцувању и валоризацији а ја се надам да сам својим видјењем дао скроман допринос и нову димензију овог предивног догадјаја.“