Љубиша Самарџић добија и споменик у Нишкој Бањи

Љубиша Самарџић добија и споменик у Нишкој Бањи

Нишки Савет за културно стваралаштво подржао је иницијативу да чувени глумац Љубиша Самарџић, који је део свог живота провео у Нишкој Бањи, осим улице добије и споменик у овом месту, али како каже председник Општине Дејан Јовановић то вероватно неће бити пре 2019. године.

Нишлије су након смрти познатог глумца, који је одрастао у Бањи крај Ниша, предложили да му се подигне споменик, а са тим предлогом сложио се и градски Савет за културно стваралаштво, којим председава архитекта и хуманитарац Хаџи Иван Реди.

Савет је подржао иницијативу за подизање споменика уз напомену да треба ГО Нишка Бања затражити изјашњење и испитати могућност подизања споменика овом истакнутом глумцу – наводе у Савету.

Председник Општине Нишка Бања Дејан Јовановић каже да нису размишљали о томе ко ће да плати израду споменика, али истиче да је важно да су релевантни људи, попут Савета и Комисије за именовање улица прихватили иницијативу.

Ми смо изнели нашу идеју и мислимо да наш земљак и почасни грађанин Општине Нишка Бања, а Нишка Бања има само 2 почасна грађанина, Ивана Миљковића и Љубишу Самарџића, заслужује да има и трг и споменик и да он може на неки начин да буде неки симбол Нишке Бање – додаје Јовановић.

Ипак, није могао да прецизира колико ће подизање споменика да кошта, као ни да ли ће Општина да издвоји сав новац за то. Управо је то други корак, како каже, те ће са градоначелником и председником Скупштине града разрадити финансијски план.

То није предвиђено у буџету за ову годину, тако да неће вероватно реализација ићи пре 2019. године – каже Јовановић.

Подсетимо, нека од улица у Нишкој Бањи носиће име познатог глумца Љубише Самарџића, који је тамо провео своје детињство, а то ће највероватније бити или улица у којој је одрастао или главно бањско шеталиште. Иницијативу да му се у Нишу подигне споменик поднео је и Градски одбор Нове странке, након инсистирања многих грађана.

 

Извор: ЈУЖНЕ ВЕСТИ