Ликовна колонија у Сићеву окупља 12 уметника

Ликовна колонија у Сићеву окупља 12 уметника

Првих десет дана септембра 12 уметника из земље и иностранства сликаће пределе Сићевачке клисуре на колонији која се одржава по 52. пут. Свечано отварање је у четвртак 1. септембра у 19:30, а до Сићева је организован бесплатан превоз.

Аутобус за Сићево полази испред Градске куће 1. септембра у 18 сати, а овогодишња колонија траје до 10 септембра.

Учесници колоније су Милан Пантелић (Београд), Горан Јовић (Београд),Љиља Стризе (Врање), Јелена Станојевић (Алексинац), Радован Трнавац(Београд), Никола Жигон (Београд), Мтрослав Лазовић (Београд), Костин Братеану (Румунија), Харухико Јошинага (Јапан), Херардо Варгас(Мексико), Сабрина Сабег (Француска) и Лена Квичева (Литванија).

800x600_сицево3

У Галерији савремене ликовне уметности кажу да су окупили уметнике који се баве традиционалним техникама, као и оне које негују савремене тенденције.

Свако од уметника ствара слојевите структуралне сликовите површине, било да се ради о апстрактном или фигуративном концепту, релизованом у експресивном или рационалистичком начину извођења – кажу у ГСЛУ.

У оквиру програма колоније планиран је обилазак културно-историјских споменика Ниша, пријем у Скупштини Града и излет до манастира Свети Ђорђе у Темској, Манастира Свете Петке и Свете Богородице.


Надежда Петровић у Сићеву

Опчињена лепотом Сићевачке клисуре, велика српска сликарка Надежда Петровић је 1905. године окупила своје словеначке и хрватске колеге са којима је студирала у Минхену.
Те године формирана је Прва југословенска уметничка колонија. У првом сазиву поред Надежде били су и Рихард Јакопич, Иван Грохар, Фердо Весел, Пашко Вучетић и Иван Мештровић.

Опчињени сићевачким крајоликом свако од њих је своје импресије и посвећеност природи пренео и транспоновао у пиктурални језик и скулптуру – подсећају у ГСЛУ.

Ликовна колонија Сићево је, додају, својим целокупним 52-годишњим постојањем пратила и на неки начин подстицала развој савремене уметности, настављаући традицију Надежде Петровић.