Ко ће решити лавиринт у Јелашници?

Ко ће решити лавиринт у Јелашници?

Већ четврту годину заредом спортски клуб „Трибе“ у сарадњи са Градском општином Нишка Бања успешно организује авантуристичку међународну трку са препрекама у Јелашничкој клисури. И ове године нас очекује још једно издање трке „Тхе Мазе УП!“.

На овој авантуристичкој трци учествоваће преко 500 такмичара у планинској и тркачкој категорији.

Зашто Јелашница?

Јелашничка клисура је једна од најмлађих пењалишта у Србији посвећена спортском пењању, те стога, већина екипе која организује трку иде често тамо и зна сваки њен кутак. Клисура је савршено место за овакву трку јер је прожима прави мали лавиринти стена . Она је најлепша је и најромантичнија клисура југоисточне Србије.

Неки истраживачи сматрају да је некада представљала јединствену али разгранату пећину кроз коју је протицала Јелашничка река. Јелашничка клисура је специјални резерват природе прве категорије, и као заштићено подручје са значајним еколошким и културним добрима, подручје клисуре намењено је очувању укупне геолошке, биолошке и предеоне разноврсности Србије, и задовољењу научних, образовних, духовних, естетских, културних, туристичких, здравствено-рекреативних потреба и осталих делатности усклађених са традиционалним начином живота и начелима одрживог развоја.

„ТХЕ МАЗЕ УП“ и 16. јун је датум који нестрпљиво сви ишчекујемо.

Учествује се у појединачној конкуренцији: женска и мушка категорија. За учешће на трци нису вам потребна знања и вештине из неког од оутдоор спортова. Пожељно је да вам боравак у природи пружа радост и узбуђење.

Стаза је обезбеђена и прелази се ходајући, трчећи или четвороношке. Дели се у две категорије: роокие и адвентуре. На самој стази, поред трчања или пешачења кроз прелеп амбијент Јелашничке клисуре, имаћете прилику да на различитим тачкама савладате одређене препреке, попут провлачења, пузања, извлачења терета, воде, блата, вишења, пењања и слично.

Након трке, очекује вас и Цаве партy и проглашење победника.

Са друге стране, по речима председника Градске општине Нишка Бања, Дејана Јовановића, трка ће допринети комплетирању и заокруживању постојеће туристичке понуде Нишке Бање и околине, у виду подизања угоститељских и туристичких услуга, као и коришћење смештајних капацитета и побољшање позиције на туристичком тржишту, како за наше суграђане, тако и за госте из иностранства.

Поред економске, важно је стимулисати и социјалну функцију туризма, посебно у сфери спорта, едукације деце и младих и стварањем услова за дневни, недељни одмори и рекреацију становништва.