Како функционише „Теслина“ хидроелектрана код Ниша

Како функционише „Теслина“ хидроелектрана код Ниша

Једна од најстаријих хидроелектрана у Србији, рађена према нацртима Николе Тесле, Света Петка у Островици код Ниша, и после више од века производи струју – машинама и деловима који су тада уграђени.

Турбине хидроелектране Света Петка у Островици давне 1908. покренуо је деда Слободана Стојановића. Од тада место главног машинисте припада овој породици.

“Почео је деда, отац, па ја, сада и син, четврта генерација”, прича Слободан Стојановић, главни машиниста у ХЕ Света Петка.

Хидроелектрана је почела да се гради 1898, три године после изградње хидроцентрале на Нијагари. Рађена је по нацртима Николе Тесле, са деловима из Аустрије. И 108 година касније, овде ништа није промењено.

“Ово је инструмент-табла постављена 1908, када је електрана почела да ради, и до данас је све исто, ништа није промењено. Само је људство замењено, генерацијски, а опрема која је уградјена и почела да ради 1908, још ради.”

Када је престолонаследник Ђорђе Карађорђевић свечано пустио у рад хидроелектрану Света Петка, на улицама Ниша први пут се упалило три хиљаде сијалица.

“На сваком стубу је била по једна светиљка у центру, а у споредним улицама на сваком другом. Најзаслужнији је био лични пријатељ Н.Тесле, Ђорђе Станојевић, а из Ниша пред. Општине Тодор Миловановић, он је био иницијатор, и он је уложио шест градских буџета у изградњу те електране”, рекао је Живојин Алексић, шеф службе у малим електранама ЕД Ниш.

Једна од најстаријих хидроелектрана код нас, али и у Европи, осим што још производи струју, атракција је и за туристе који пролазе Сићевачком клисуром,а због историјске и културне вредности, под заштитом је државе.

У плану је ревитализација ове хидроелектране, али надлежни кажу да ће задржати аутентичност и да ће, уз мање техничке интервенције, струју моћи да производи бар још пола века.

Извор: Б92