ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАНјЕ И СУФИНАНСИРАНјЕ ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА ЦРКАВА И ВЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ НИШКА БАНјА (ТРЕЋИ ПОЗИВ)

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАНјЕ И СУФИНАНСИРАНјЕ ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА ЦРКАВА И ВЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ НИШКА БАНјА (ТРЕЋИ ПОЗИВ)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ГРАД НИШ
ВЕЋЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ НИШКА БАНјА
Број: 39/2-2020-03
Датум: 01.07.2020. год.
На основу члана 7. Правилника о финансирању и суфинансирању програма и пројеката цркава и верских заједница из буџета Градске општине Нишка Бања број 24/3-2020-03 од 27.02.2020. године. Веће Градске општине Нишка Бања расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА
ФИНАНСИРАНјЕ И СУФИНАНСИРАНјЕ ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА ЦРКАВА И ВЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ НИШКА БАНјА
(ТРЕЋИ ПОЗИВ)

Јавни позив се расписује за пројекте цркава и верских заједница на подручју Градске општине Нишка Бања који се реализују у 2020. години.
Укупан износ средстава опредељених за финансирање и суфинансирање пројеката цркава и верских заједница је 100.000,00 динара.
Средства за финансирање и суфинансирање пројеката цркава и верских заједница предвиђена су за:
 изградњу или обнову верских објеката;
 адаптацију или реконструкцију верских објеката;
 инвестиционо и текуће одржавање верских објеката.

Право подношења пријаве на Јавни конкурс имају традиционалне цркве и традиционалне верске заједнице на подручју Градске општине Нишка Бања, које су регистроване у складу са Законом о црквама и верским заједницама.

(Традиционалне цркве су оне које у Србији имају вишевековни историјски континуитет и чији је правни субјективитет стечен на основу посебних закона, и то: Српска Православна Црква, Римокатоличка Црква, Словачка Евангеличка Црква а.в., Реформатска Хришћанска Црква и Евангеличка Хришћанска Црква а. в.

Традиционалне верске заједнице су оне које у Србији имају вишевековни историјски континуитет и чији је правни субјективитет стечен на основу посебних закона, и то Исламска верска заједница и Јеврејска верска заједница).

Пријаве на конкурс подносе се на Пријавном обрасцу који је саставни део конкурсне документације, који се може преузети са интернет стране Градске општине Нишка Бања (www.гонискабања.орг.рс) или у просторијама Градске општине Нишка Бања, ул. Синђелићева бр 3.
Подносиоци пријава своје предлоге пројеката попуњавају на српском језику, ћириличним писмом.
Неће се разматрати неблаговремене и непотпуне пријаве, пријаве које нису у складу са условима јавног конкурса и пријаве чији подносилац није извршио досадашње обавезе према Општини у вези са пројектом који је финансиран, односно суфинансиран из буџета Општине.
Рок за реализацију пројекта је до 31.12.2020. године.
Давалац средстава задржава право да од учесника конкурса, по потреби, затражи додатну документацију и информације.
Пријаве и приложена документација се подносиоцима не враћају.

Под потпуном пријавом подразумева се:

– да подносилац пројекта има статус правног лица, тј. да је регистрован у складу са Законом о црквама и верским заједницама;
– да се пројекти реализују искључиво на подручју Градске општине Нишка Бања
– Одлуку цркве или верске заједнице о изградњи, адаптацији или реконструкцији верског објекта за који се конкурише;
– Доказ о добијеним потребним дозволама и сагласностима надлежних органа предвиђеним законом и прописима који регулишу ову област (за пројекте изградње, одржавања и обнове верских објеката);
– пријавни образац;
– апликациони формулар;
– извод из регистра надлежног органа;
– писану изјаву о суфинансирању, односно уговор о партнерству (уколико постоји).
Уз конкурсну документацију подноси се изјава одговорног лица подносиоца пријаве, дата под кривичном и материјалном одговорношћу:
– да су сви подаци наведени у пријави истинити и тачни;
– да ће додељена средства бити наменски утрошена;
– да ће у законском року бити достављен извештај о реализацији пројекта са одговарајућом финансијском документацијом;
– да ће током реализације пројекта у публикацијама и другим медијима бити назначено да је реализацију подржала-финансирала Градска општина Нишка Бања.
Поступак јавног конкурса спроводи Комисија коју решењем именује Веће Градске општине Нишка Бања. Оцењивање и избор пројеката Комисија врши на основу критеријума за доделу средстава.

Критеријуми на основу којих ће Комисија оцењивати пројекте пријављене на јавни конкурс су:
– циљеви који се постижу реализацијом пројекта: обим задовољавања јавног интереса, степен унапређења стања у области у којој се пројекат спроводи;
– референце пројекта: област у којој се реализује пројекат, дужина трајања пројекта, број корисника-верника према којима је усмерен пројекат;
– капацитет за реализацију пројекта;
– досадашња искуства у реализацији пројеката;
– законитост и ефикасност коришћења средстава и одрживост ранијих програма: ако су раније коришћена средства буџета, да ли су испуњене уговорне обавезе.

Критеријуми за доделу средстава за пројекте обнове и одржавања верских објеката, поред наведених у претходном ставу, су:
– категоризација верског објекта као културног добра (изузетан значај, велики значај, споменик културе);
– степен угрожености верског објекта;
– значај верског објекта за културу, уметност, историју и сл. уколико верски објекат није утврђен за споменик културе, али је у поступку припреме за проглашење или је добро које ужива претходну заштиту.

Појединачни пројекти по сваком од критеријума могу бити бодовани са највише 20 бодова.

Пројекат који је предмет пријаве доставља се у једној запечаћеној пошиљци, на адресу: Градска општина Нишка Бања – Комисија за спровођење јавног позива за финансирање и суфинансирање пројеката цркава и верских заједница, 18205 Нишка Бања, ул. Синђелићева бр.3.

Предња страна коверте мора садржати следећи текст:

„ПРИЈАВА НА ЈАВНИ ПОЗИВ РАДИ ПРИКУПЛјАНјА ПРЕДЛОГА ЗА ФИНАНСИРАНјЕ И СУФИНАНСИРАНјЕ ПРОЈЕКАТА ЦРКАВА И ВЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА ИЗ БУДжЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ НИШКА БАНјА ЗА 2020. ГОДИНУ – НЕ ОТВАРАТИ“

Рок за подношење пријава на конкурс је 15 дана од дана објављивања, закључно са 16.07.2020.године.
Пријаве послате поштом морају носити жиг са датумом, најкасније 16.07.2020. године, или морају бити предате закључно са 16.07.2020. године до 15:30 сати на писарницу Управе Градске општине Нишка Бања, 18205 Нишка Бања, ул. Синђелићева бр.3.

Комисија ће у року од 60 дана од дана истека рока за подношење пријава на јавни конкурс утврдити Листу вредновања и рангирања пријављених пројеката за финансирање и суфинансирање.

Листа вредновања и рангирања пријављених пројеката објављује се на огласној табли и званичној интернет страници Градске општине Нишка Бања.

Учесници конкурса имају право увида у поднете пријаве и приложену документацију у року од три радна дана од дана објављивања Листе вредновања и рангирања пријављених пројеката.
На Листу учесници конкурса имају право приговора Већу ГО Нишка Бања у року од осам дана од дана њеног објављивања.
Веће Градске општине Нишка Бања одлучује о поднетом приговору који мора бити образложен, у року од 15 дана од дана његовог пријема.

На основу Листе вредновања и рангирања пријављених пројеката и одлука по приговорима, Веће ГО Нишка Бања доноси одлуку о избору пројеката, у року од 30 дана од дана истека рока за подношење приговора.

Одлука о избору пројеката цркава и верских заједница објављује се на огласној табли и званичној интернет страници Градске општине Нишка Бања.
Корисник средстава дужан је да пре склапања уговора надлежном органу достави изјаву да средства за реализацију одобреног пројекта нису на други начин већ обезбеђена, као и изјаву о непостојању сукоба интереса.

За додатне информације на располагању је број телефона: 062/8014286, сваког радног дана од 08:00 до 15:00 часова.
У Нишкој Бања, 01.07.2020. године

Председник

Дејан Јовановић