ИМИ гради најсавременију фабрику у Нишкој Бањи

ИМИ гради најсавременију фабрику у Нишкој Бањи

Ниш је одувек био велики привредни, универзитетски и културни центар југа и југоистока, али и целе Србије и по свему заслужује високо место међу развијеним срединама наше земље и овог дела Балкана, рекао је у Нишкој Бањи премијер Србије Александар Вучић. Он је присуствовао свечаном потписивању уговора о сарадњи између Министарства привреде и познате компаније ИМИ, која ће у бањи под Коритником градити нове производне погоне.

– Великим инвестицијама, изградњом фабрика и отварањем нових радних места, смањењем броја незапослених у неколико последњих година и у самом Нишу, али и на територији Нишавског округа, овај српски крај је на веома добром и сигурном путу да се врати међу најуспешније у нашој земљи. Чинимо све да се на највећу раскрсницу Балкана доведу нови инвеститори, да се стандард грађана повећа и да се у овом граду живи боље. Само податак да ће од око 1.200 новозапослених радника у новој фабрици на почетку и у првој фази радити близу 200 инжењера електронике и машинства најбоље говори да се настоји да се запосле високостручни и образовани људи и да се заустави одлив наших стручњака у друге земље – казао је премијер Вучић.

У Нишкој Бањи потписан је уговор о изградњи нових производних погона за израду електронских компонената највише из разлога што у Нишу постоји универзитет и у њему Електронски, Машински и други факултети који регрутују високообразоване кадрове, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић на свечаности на којој су уговор о сарадњи потписали министар Горан Кнежевић и извршни директор ИМИ-ја, Жил Бернар који је нагласио:

– Доносимо у Ниш велики новац, нове и најсавременије пројекте високих технологија, али пре свега ми смо промотори Србије. Паралелно са одлуком о инвестирању настојимо да код наших пословних партнера представимо изузетне потенцијале ваше земље, велико богатство које имате у школованим и високообразовним кадровима и вредне и стручне људе. Зато и верујемо да ће осим ИМИ-ја, који је у саставу компаније светског гласа „Ајала” на Филипинима која има годишње приходе веће од десет милијарди долара, ускоро у Србији бити још оваквих и поузданих инвеститора, навео је извршни директор ИМИ-ја.

Ова компанија има фабрике и погоне за производњу у седам земаља и тренутно запошљава око 14.000 радника. Изградњом фабрике на локацији „Лозни калем” у Нишкој Бањи биће отворено 1.200 нових радних места. Цела инвестиција вредна је више од 33 милиона евра, а Влада Србије субвенционираће свако ново радно место са око 6.800 евра, односно уложиће око девет милиона евра. Фабрика у Нишкој Бањи производиће електронске компоненте за аутомобилску и индустрију информационих технологија у Европи и земљама где „Ајала” и ИМИ имају своје производне погоне и пословне партнере. Знатан допринос доласку ИМИ-ја у Србији дала је, речено је данас и Развојна агенција наше земље.