Графичка радионица Сићево 2017.

Графичка радионица Сићево 2017.

Графичка радионица Сићево 2017. шеснаести пут за редом окупља уметнике- графичаре у селу Сићеву надомак Ниша. До сада је у графичкој радионици стварало 76 уметника из Србије, Бугарске, Италије, Канаде, Данске, Белгије, Македоније, Мексика. Овај сазив биће реализован у термину: 29. мај – 4. јун 2017. године.
У Сићево је позвано петоро уметника из Пољске – Марта Божик, Бугарске – Велико Маричевски и Србије Мина Ракиџић, Владимир Милановић, (Београд), Љубиша Брковић (Ниш). Овакав састав учесника плод је намере организатора да радионица задржи међународни карактер и окупи ауторе који потичу из различитих културних миљеа.

Током заједничког седмодневног боравка у Сићеву уметници ће радити у техникама дубоке или високе штампе и разменити искуства везана за различит приступ графици, техникама рада на матрици и особеностима штампе.
Галерија савремене ликовне уметности Ниш већ читаву деценију уназад као високо професионална институција у Србији организује графичку радионицу у Сићеву. Фокуситана на очување графичке уметности, негује и указује на нове тенденције када је реч о графици код нас.Популаризујући овај веома заступљен медиј и негујући сада већ традиционална окупљања међународних уметника у инспиртивном селу Сићеву, Галерија ради на очувању оригиналности графичког листа.

Марта Божyк –Марта Божик долази из Пољске. Рођена је 1973. године у Кракову. Студирала је на Факултету графичке уметности у Јан Матејко Академији лепих уметности у Кракову. 1999. године завршила је педагошке студије у Познању. Од тада ради као асистент на краковској Јан Матејко Академији у атељеу за дрворез.2013.године додељена јој је титула Доктора ликовних уметности. Бави се интензивно графиком, цртањем, сликањем и витражом.Такође води међународне уметничке радионице и предавања и организатор је изложби.

Велико Марицхевски/Велико Маричевски долази из Бугарске. Рођен је 1979. године у Софији. Доцент је на Националној академији уметности у Софији.Од 2007. године члан је Савеза бугарских уметника.
2016. године учествује на семинару обуке и одлази у Кину, на едукацију Националних графичара (15 изабраних асистената са различитих академија) Гуанлан Шеншен. Активно учествује на међународним изложбама графичара широм света. Добитник је више награда и признања попут Награде за најбољу штампу на изложби Сент/Никлаас у Белгији, Гранд приx Међународног бијенала минијатуре у Ванкуверу, Почасна медаља на 13 међународном тријеналу у Пољској и многе друге.
До сада је имао 18 самосталних изложби у Бугарској, Србији, Јапану, Кини, Аустрији.Учествује на резиденционалним колонијама у Кини, Јапану, Француској, Аустрији.

Мина Ракиџић рођена 1991.у Београду. Завршила основне и мастер студије ма Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду.Тренутно је на докторским студијамана истом одсеку. 2015. године похађала је курс „Графичке стратегије“ на Летњој академији уметности у Салцбургу у Аустрији. 2016. била је учесник резиденцијалног програма за уметнике – графичаре у графичкој бази Гуанлану у Кини. Приредила је три самосталне изложбе у Београду и Новом Саду, а учествовала је на преко 50 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник е две награде Факултета ликовних уметности „Бошко Карановић“ и „Стеван Кнежевић“, као и награде за цртеж и треће награде на ИX изложби ЕX YУ- Графика у Београду.

Владимир Милановић је рођен 1979. године у Београду. Дипломирао је на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду где је и магистрирао код проф. Биљане Вуковић. На Интердисциплинарним магистарским студијама Универзитета у Београду стекао је звање магистра уметности у области дигиталне уметности.Докторирао је на Факултету ликовних уметности у Београду 2014.Члан је УЛУСа и председник Одбора Графичке секције.Ради као доцент на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду.
Самостално је излагао више пута у земљи и иностранству (Немачка, Француска). Добитник је многобројних награда из области графике.Учествовао је на преко 80 колективних изложби у Србији, Шведској, Канади, Немачкој, Аустрији, Француској, Тајвану, САДу и другим земљама.

Љубиша Брковић из Ниша. Рођен 1943.Дипломирао је на Академији примењених уметника у Београду.Члан је УЛУПУДСа и „Нишког графичког круга“ и има статус лободног уметника.
Самостално је излагао преко двадесетак пута у земљи и иностранству и на преко 300 колективних изложби у земљи и иностранству.Добитник је више награда и признања из области графике попут награде Мали печат нишког графичког круга, Награде за дизај фабрике дувана Ниш, ИИИ Награда на изложби Најбољег графичара на ВИИ изложби ЕX- YУ Графика у Београду и друге.

Учеснике Графичке радионице у Сићеву данас су обишли и упознали се са њиховим радом председник Скупштине Градске општине Нишка Бања, Зоран Јовановић и члан Већа Душан Живковић.

имаге-0-02-04-12629635542984727д55997146а4ф8б1233063187дб12цфф6аа87еб112фб7ф63-В имаге-0-02-04-764019д4ец4ц68а30146е07де118ца0а090620аф2б9ф3ф3772106це8ф01ацфд3-В