Француска искуства за бањски туризам

Француска искуства за бањски туризам

Делегација заједница општина Велики Дакс, са југозапада Француске, претходна три дана боравила је у Нишкој Бањи и Нишу како би се упознала са природним ресурсима које поседује наше лечилиште, али и својим богатим искуством помогла покретање туризма у овој нишкој општини. Повезивање две бањко-климатске средине за сада је на самом почетку, али како су најавили градоначелник Ниша, др Зоран Перишић и помоћник градоначелника Дакса, Стефан Моклер, који је уједно и потпредседник заједнице Велики Дакс за туризам и бањска лечилишта, врло брзо ће уследити конкретни разговори на пољу оживљавања туризма у Нишкој Бањи.

– Морам да признам да сам остављен задивљен пред оним што сам могао на чујем од гостију из Дакса, када је у питању развој бањског туризма у њиховој области. На жалост, када је у питању туризам у Нишкој Бањи то је једна потпуно запостављена област. За то постоји доста објективних разлога, али ипак, доста је и до нас самих. Нишка Бања има своје потенцијале, а осим бањског туризма можемо да понудимо и окружење бање, а то значи реку, адреналински, здравствени, етно туризам, археолошко налазиште Медијана. Не треба заборавити да град има и аеродром са девет међународних линија. Искрено верујем, да ће сарадња са овом француском регијом допринети убрзанијем развоју наше бање, а пре свега, њеним житељима који би могли значајно да повећају приходе кроз ову туристичку грану, рекао је градоначелник Перишић након званичног пријема за делегацију Дакса.

Представљајући област из које долази, Стефан Моклер је рекао да у самом банском месту Дакс живи око 21.000 становника, али у заједници општина Велики Дакс живи више од 56.000 становника. Једна од манифестација која током године у ову област доведе велики број туриста је корида, када је Дакс домаћин за више од 800.000 људи.

-Као староседеоци често заборављамо на природне потенцијалне које поседује наше непосредно окружење и често нам је потребан неко са стране да нас подсети или подстакне на то, како те потенцијале да искористимо и од њих имамо профит. Ваша бања је у непосредној близини значајног археолошког налазишта, има бројне природне лепоте заштићене од загађења, па и неке манифестације које се традиционално одржавају у њој. То што бања има термалне воде чија се употреба користи још из далеке прошлости, пружа могућност да се у 21. веку лечимо на начин како је то чинио цар Константин. Управо та чињеница може бити покретач новог развоја Нишке Бање, а ми смо спремни да са вама поделимо наша искуства, па и да вас упозоримо на могуће промашаје које смо имали, рекао је Моклер.

Како је најавио, у наредном периоду, Институт за термализам из Дакса помоћи ће локалној самоуправи у Нишкој Бањи на структурисању понуде потенцијалним гостима, а спремни су и да помогну у проналажењу партнера и пласману туристичких производа Нишке Бање, како би се убрзао и повећао локални економски развој наше бање.

-Наравно, потребно је неко време да се међусобно упознамо, а то ћемо чинити кроз сарадњу у области спорта, културе, међусобних гостовања и размене деце и младих из две области, најављује Моклер.