Еколошки камп „Место за одмор“

Еколошки камп „Место за одмор“

Омладинско удружење „Актилум“ из Ниша организује први међународни еколошки волонтерски камп, који ће се одржати у Сићеву од 26. јуна до 07. јула .

„Место за одмор“ је идеја неколицине ентузијаста и заљубљеника у специфични геоморфолошки предео Сићевачке клисуре. Циљ одржавања кампа јесте допринос локалној заједници Сићева у виду побошљања услова за живот, рад и одмор у овом подручју богатом природом, кажу организатори. Њих у овој акцији подржавају Млади истраживачи Србије и Министарство за омладину и спорт.

Током трајања кампа, 10 међународних волонтера из свих крајева света желе да упознају лепоте и чари живота у Сићеву, а поред тога они ће маркирати планинске стазе, окречити старе зидове, направити балкон-видиковац, слушати бројна корисна предавања из екологије и, наравно, дружити се са вршњацима из Србије, тако стичући незаборавно животно искуство и размењујући културне обичаје.

Чланови удружења „Клисура“ и волонтерИ радиће на уређењу јавних површина односно локација око Поште, шума изнад Колоније, споменика и спортског терена. Уређење подразумева кошење траве, чишћење корова и другог инвазивног растиња.
Учесници кампа ће обележити планинарску стазу која креће од викенд насеља у Сићеву и води ка врху Кусача (771 м.н.в.). Радиће на поправци 2 клупе код фонтане односно видиковца „Сићево око“, фарбање фонтане, постављање дрвене оградице и чишћење самог локалитета. Поред тога, направиће и 2 нове дрвене клупе и дрвени сто на простору дечијег игралишта испред Колоније. Планирано је зидање јавне чесме од природног камена иза Поште и садња листопадног дрвета-јаребике.
Организоваће се и еколошке радионице „Козметика из природе“. На овој радионици волонтери ће учити  методу добијања етарског уља, припреме природних препарата (креме, тонике и сапуне) од лако доступних хемикалија и састојака који се могу наћи у сваком домаћинству. Волонтери ће радити са Гљиварским друштвом, а обићи ће и плантаже лаванде на Плочама. Биће организована изложба Даворина Динића „Сенке старог Ниша“.
Волонтерима ће бити организована једнодневна екскурзија на којој ће обићи музеј Ћеле кулу, спомен-парк Три песнице, нишку Тврђаву, археолошко налазиште Медијану, Чегар и још неке знаменитости. Пошто је Сићево некада био познати винарски крај, волонтери ће имати прилику да дегустирају вино код локалног произвођача.

Главни партнер удружењу „Актилум“ при организацији је Удружење грађана „Клисура“ из Сићева, док ће кампу помоћи и Канцеларија за младе Града Ниша, ЈП Дирекција за развој Нишке Бање и Општине Нишка Бања, ОШ “Душан Тасковић-Срећко“ у Сићеву, Удружење грађана “Алфа МН“ из Ниша, Гљиварско друштво Ниш, Планинарско друштво „Железничар“ Ниш и Удружење Пермакултура Србије.