Да ли радон прети житељима Нишке Бање?

Да ли радон прети житељима Нишке Бање?

У појединим кућама на територији Нишке Бање измерена је већа концентрација радона, због чега Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења планира да ангажује експерте за санацију у овој области, саопштили су. У Агенцији кажу да нема места паници упркос томе што је према истраживањима Светске здравствене организације радон један од водећих узрочника рака плућа. У општини кажу да ће реаговати у случају да постоји опасност по здравље житеља и да ситуација није аларматна. Грађани Нишке бање су забринути, а решење очекују од експерата.

Радон је радиоактивни гас, а његова концентрација на отвореном је врло ниска, док се у затвореним просторијама радон може акумулирати у високим концентрацијама, објашњавају. У кућама које се налазе у Нишкој Бањи, концентрација је повећања, што је, кажу, специфично за овај регион.

У саопштењу наводе да је према прелиминарним резултатима у 94 одсто узорака концентрација радона нижа од 400 бекерела по метру кубном што није штетно по здравље, једино се регион Нишке Бање издвојио по повишеној концентрацији.

ниска бања

“Тим поводом Агенција планира да у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију током јесени организује долазак експерата са искуством у санацији у овој области који би нашим грађевинским стручњацима представили методе и начине смањења концентрације радона у постојећим објектима и приликом градње нових”, наводе у Агенцији.

План је да обучени стручни тимови са страним експертима обиђу објекте са повећаном концентрацијом радона и саветодавно помогну грађанима.

Укупно је било више од 5.000 детектора за мерење на територији читаве Србије а прецизније резултате, кажу, саопштиће у септембру.

Радон је опасан по здравље људи

Радон је природни елемент који је откривен 1900. године и као најтежи од свих гасова, карактерише га лако продирање и нагомилавање у затвореним просторијама. Спада у групу радиокативних гасова , па самим тим може имати штетан утицај на здравље становништва.

Он се налази у земљишту и релативно лако доспева до површине земље, а затим продире у стамбене објекте. Такође, налази се у грађевинском материјалу па и на тај начин доспева у затворене просторије.

Радон је радиоактиван, али су и елементи на које се распада (такозвани радонови потомци) такође радиоактивни и емитују алфа и бета честице. Ови елементи су метали (најбитнији су полонијум, радиоактивни изотопи олова и бизмут) и лако пријањају за све површине, па и на плућа уколико буду удахнути. С обзиром да човек просечно удахне и издахне око 10 кубних метара ваздуха дневно, људска плућа су “усисивач за радон и његове потомке”.

Овај гас наводи се и као други узрочник рака плућа.

У општини Нишка бања нису забринути

Како је Нишким Вестима рекао председник општине Нишка бања, Дејан Јовановић, “руковдство се неће ослањати на писање жуте штампе и поштоваће реч науке.”

дејан јовановиц

Он се позивао на студију коју је 2005. наручила и платила ова општина, а коју је објавила професорка Зора Жунић која је у то време радила у Институту за нуклеарне науке “Винча” у Београду.

“Ова студија професорке Жунић недвосмислено каже да концентрације радона у Нишкој бањи нису штетне за здравље људи, напротив, погодују лечењу људи,” рекао је Јовановић.

На наше питање да ли ти подаци могу да буду застарели и да ли постоји могућност да се ситуација променила, Јовановић је одговорио:

“Зато сам са директором Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нукеларну сигурност Србије Слађаном Велиновим у сталном контакту и уверавам вас да ће општина предузети све да би заштитила здравље својих грађана, али понављам, тренутно таква опасност не постоји.“

Дејан Јовановић је додао и да је професорка Жунић у међувремену отишла у пензију, а да се њена студија може наћи на интернету, додуше, на енглеском језику.

Грађани забринути, решење треба да дају експерти

Јелена Цветковић, која живи у Нишкој бањи, каже да су је узнемирили ови подаци, али као интелектулац верује експертима и од њих очекује разрешење.

“ Као мајка једне бебе, веома сам забринута јер је беба већином у кући.Од експертског тима, чији је долазак најављен, очекујем отлањање сваке сумње да нам је здравље угрожено. Или, ако ипак јесте, очекујем да допринесу решавању овог проблема за који мислим да никако није мали. То је једини начин да се ми, грађани Нишке бање, осећамо безбедно у сопственим домовима. Такав тим итекако треба да делује зарад нашег здравља”, рекла је Цветковић за Нишке Вести.

Регулатива

По тренутно актуелној регулативи у нашој земљи, горњи ниво радона у затвореним просторијама у кућама и становима је 200 Бq/м^3 ( бекерела по метру кубном) за ново изграђене стамбене објекте и 400 Бq/м^3 за већ постојеће стамбене објекте. Уколико је концентрација радона већа од овог нивоа, препоручују се мере за спречавање нагомилавање радона које укључује омогућавање проветравања и друге мере. Али да би се било шта предузело неопходно је измерити ниво радона.