Асфалтирање пута на деоници Островица – Равни До након скоро 50 година

Асфалтирање пута на деоници Островица – Равни До након скоро 50 година

Извођење радова на деоници пута Островица – Равни До обишла је градоначелница Драгана Сотировски са сараднцима. Мештани села кажу да реконструкцију пута чекају скоро 50 година, од 1975. године када је први и последњи  пут асфалтиран, иако је план за реконструкцију одавно написан, према њиховим речима.

„Први и последњи пут асфалтиран 1975. године, а да је аутобуски превоз пуштен 1976. Готово пола века касније стигло је на ред и да се ова деоница пута од Островица до Равног Дола реконструише. Овде нам живе људи, махом су то повратници из града или других градова, вратили су се на своја огњишта, овај део је фантастичан због природе, због тога што може да се убаци у туристичку понуду града Ниша.

Један од највећих туристичких потенцијала овог места свакако је и хидроелектрана „Света Петка“ која је изграђена 1908. године, а деоница пута тренунтно је непроходна и захтева реконструкцију.

Према речима председника Општине Нишка Бања, Душана Живковића, овај пут је изграђен пре око 50 година. Он истиче да је то веома важна деоница за ту општину и можда једна од највећих деоница која је уређена на територији општине Нишка Бања у последње време.

„У питању је изградња деонице пута од улаза у насељено место Островица па све до Равног Дола, негде око  8 км пута. Острвица је богата и културним наслеђем, тачније некада се овај крај звао Мала Света Гора- има пуно манастира и велики број цркава“, објашњава Живковић.