Антрополошко налазиште код Сићева прилика за културни туризам

Антрополошко налазиште код Сићева прилика за културни туризам

Председник Градске општине Нишка Бања, Дејан Јовановић заједно са својим сарадницима обишао је једно од највећих антрополошких налазишта у Југоисточној Европи, пећински комплекс Мала Баланица надомак села Сићева.
На овом локалитету у току су археолошка ископавања. По речима професора Душана Михаиловића, са катедре за археологију Универзитета у Београду „Налазиште је апсолутно јединствено у свету због тога што су у њему нађени остаци фосилног човека стари пола милиона година. По старости то је трећи сигурно датован налаз хоминида у Европи, и на основу тих остатака можемо боље да сагледамо људску еволуцију у Европи, колонизацију Европе и уопште живот прачовека на овом простору. Оно што је јединствено за ово налазиште јесте да су једино на њему пронађени људски остаци.“
Министарство културе у континуитету финансира истраживања на локалитету Баланица, али се од ове године укључила и Градска општина Нишка Бања јер је препознала велику прилику за развој културног туризма.
По речима председника општине Нишка Бања, Дејан Јовановића, иницијални корак биће срећивање прилаза до пећине. „Није све у овлашћењима, потребно је понекад мало добре воље. 26. јуна у Сићеву почиње Еколошки камп „Место за одмор“. Једна од њихових активности биће да уреде прилаз. Ово је веома значајна локација и потребно је да буде свима доступна. У наредном периоду инсистираћемо и у Граду да се изврши инвестирање у ову потенцијалну туристичку локацију јер цела Општина Нишка Бања је туристичка али туризам није лоциран само у Нишкој Бањи већ и у околним насељеним местима“.

[енвира-галлерy ид=“1375″]