Здравље и екстремни спорт у Нишкој Бањи

Нишка Бања, надомак Ниша, деценијама представља незаобилазну дестинацију скоро сваког туристе који се запути на југ наше земље. Осим лепе туристичке дестинације и мирног места за живот, ова Бања представља и место за рехабилитацију и лечење разних болести.

У самом центру Бање налази се лепо уређен парк у коме се налазе канали и термални базени лековите воде. Када је топло, многи људи из Бање или околине, долазе овде не би ли се расхладили у овим плитким базенима, а вода из њих се користи и за олакшавање тегоба и лечење реуме и артритиса.

Пензионер Миомир Стојковић само је један од многих који је у Нишку Бању дошао због рехабилитације након срчаног удара. „Мир и спокој, којим Бања одише, идеалан за старе, али и младе људе, јер свима је понекад доста градске вреве и буке“, објашњава Стојковић и додаје да је за три недеље боравка овде видео више туриста него Нишкобањаца.

бања-01

Нишку Бању редовно чисте и одржавају, па је право уживање топле поподневне сате провести управо у овом парку, поред термалних базена, или у шетњи кроз променаду Бање. Људи се могу шетати и кроз шуму Коритњак, која се налази у близини парка, и поседује уређене трим и пешачке стазе.

Мештанка овог места Јована Станковић сматра да Бањи једино недостаје више цвећа и један леп, модеран хотел, јер иако туристи често долазе, овде годинама нису организоване екскурзије, управо због тога што је смештај предодређен људима који у Бању дођу из здравствених разлога.

бања-02

Иако су тешка времена за свакога, према званичној анализи туристичких понуда Србије, број туриста у Нишкој Бањи је у порасту за 10 одсто, у односу на претходне године. У забавни, рекреативни и спортско-рекреативни туризам последњих година улаже се више него икада.

бања-03

Које су манифестације и пројекти спроведени у Нишкој бањи у току ове године рекао нам је помоћник председника за локални и економски развој Општине Нишка бања Драган Јовановић:

У првој половини 2014. године реализовали смо све оно што је било предвиђено и у плану, што се тиче развоја спортског туризма. Организовали смо првенство у параглајдингу, европски куп у рафтингу, балкански куп брдског бициклизма, као и планински полумаратон од 22км. Ту смо већ имали повећање посета, захваљујући нашој иницијативи и предузимљивој улоги организатора градске општине Нишка бања. Имали смо и повећање страних гостију преко 50 процената, јер су то све била балканска и европска такмичења. Имали смо и повећање броја домаћих гостију јер смо организовали летњи фестивал у Нишкој Бањи од 4. јула до 2. августа, као и друге манифестације.

Јовановић додаје и да је у Нишкој Бањи завршен пројекат из 2013. године – фитнес зона на отвореном, у доњем делу парка, заједно са Цоца Цола-ом, где су постављене све неопходне справе, па њихови гости могу да вежбају и на отвореном, као и да тренутно раде на промоцији здравственог туризма и на сарадњи са општинама из региона.

Коментари су затворени.