Завршени „Дани вина и мерака“

 

Проглашењем најбољих произвођача белог и црног вина и најбољих произвођача комове ракије у Нишкој Бањи завршени су 11. „Дани вина и мерака“.

За разлику од ранијих година када је ова манифестација посвећена Светом Трифуну организована у у ресторанима и кафанама, ове године одржана је на централном бањском шеталишту. То се показала као одлична одлука организатора, Градске општине Нишка Бања, јер је више хиљада људи обишло штандове дуж шеталиша на којима су овдашњи винари и виноградари изложили своја вина и ракије.

Посетиоци су могли да бесплатно пробају вина и ракије, али и кулинарске специјалитете из овог краја јер су на централном бањском шеталишту по први пут своју понуду представили и угоститељи из овог краја.  Прилику да на „Данима вина и мерака“ промовишу своје производе искористиле су и овдашње занатлије и удружења, па су у центру Нишке Бање били постављени и штандови са ручно рађеним сувенирима.

Жири, који су чинили познати домаћи енолози, за најбољег произвођача црвеног вина у 2012. години прогласио је Слободана Тодоровића из Сићева. За најбољег произвођача белог вина проглашен је Дејан Видановић, такође из Сићева, а титулу најбољег  произвођача комове ракије понео је Зоран Раденковић из Прве Кутине.

Уручујући награде најуспешнијима, председник Градске општине Нишка Бања Зоран Видановић истакао је да су вино и мерак постали препознатљиви бренд Нишке Бање захваљујући управо добрим виноградарима и винарима.

Поред плакета, за виноградаре који су освојили једно од прва три места на финалном такмичењу, ГО Нишка Бања обезбедила је путовање на Сајам вина у Вршцу, док ће победници са локалних такмичења отпутовати на Сајам пољоривреде у Новом Саду.

 

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.