Задруге спас за мала газдинства

У организацији Градске општине Нишка Бања у петак, 23. марта одржана је трибина о задругарству чији је циљ био да мотивише пољопривредне произвођаче, првенствено воћаре, да се удружују и обнове дугогодишњу традицију задругарства у бањском крају. На скупу одржаном у хотелу „Радон“ било је речи о принципима задружног организовања и предностима оваквог удруживања у односу на самостални рад. Учесници трибине такође су могли да сазнају које кораке морају да предузму да би формирали задругу, а на примеру задруге „Облачинска вишња“ из Мерошине могли су да се увере у користи које задругарство доноси. На трибини је представљен и конкурс за доделу бесповратних средстава за набавку садног материјала, механизације и опреме, који дански Програм подршке развоју вожарства у јужној Србији „Фруитс енд Бериес“ реализује са Министарством пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде.
Председник Градске општине Нишка Бања Зоран Видановић истакао је да ова општина намерава да на свом подручју оживи задругарство и тако подстакне пољопривредну производњу. „Пољопривреда је, уз туризам, развојна шанса општине Нишка Бања, али да би ту развојну шансу искористили морамо да пољопривредну производњу организујемо на један нови, савременији начин. Сматрамо да је прави пут у формирању модерних задруга и у усмеравању сеоских газдинстава ка производњи искључиво профитабилних производа и само за познатог купца“, нагласио је Видановић.
Председница Савеза задруга Нишавског, Пиротског и Топличког округа
Гордана Јовановић најавила је да ће Савез наредних месеци на подручју југа Србије организовати читаву серију трибина и предавања на тему удруживања произвођача и формирања задруга. „Циљ ових предавања је да воћари схвате да је за њих, задруга најбољи облик организовања. Пољопривредна газдинства на овом подручју су углавном мала, у просеку свако газдинство располаже са свега 1,7 хектара земљишта, а и то земљиште чине велики број малих парцела разбацаних на више локација. Подаци показују да више од 90 одсто газдинстава производи само за себе, а нема тржишне вишкове и не остварује приходе. Тежак је положај и оних газдинстава која производе робу за тржиште, јер су приморани да своје производе продају од случаја до случаја, а у таквој ситуацији накупци и препродавци диктирају цене и услове плаћања. Излаз из ове ситуације је у удруживању, формирању задруга, планирању и стандардизацији производње. Удруживањем у задруге пољопривредни произвођачи обезбеђују јефтинију набавку репроматеријала и сигурну продају својих производа, и продају по много повољнијим условима од оних које добијају када наступају сами. На тржишту сигурно неће бити исти положај једног воћара који нуди 10.000 килограма воћа или задруге која нуди производе десет задругара, односно 100.000 килограма воћа“, изјавила је Јовановић.
Она је изјавила да је пример задруге која добро ради задруга „Облачинска вишња“.“Ова задруга основана је пре две године, а већ окупља 40 задругара и 90 коопераната који производе вишње, шљиве и купине на својим имањима. Прошле године ова задруга откупила је и продала 500 тона вишања, 300 тона шљива и 20 тона купине, што јој је донело нето приход од 2,8 милиона динара“, изјавила је Јовановић.
Воћари са подручја општине Нишка Бања су овом приликом позвани да се пријаве на конкурс за доделу бесповратних средстава за набавку садног материјала, механизације и опреме који је расписао дански Програм подршке развоју воћарства у јужној Србији „Фруитс енд Берриес“. Заменик вишег саветника данског програма Горан Бранковић истакао је да је конкурс отворен до 30. априла, и да они чији захтеви буду усвојени, могу да рачунају да ће добити бесповратно половину укупне вредности засада, механизације и опреме коју купе. Бранковић је истакао да ће произвођачи малина, вишања, шљива, јагода и боровница, моћи да добију субвенције које се крећу у распону од 500 до 200.000 евра.

Коментари су затворени.