Виноградари прославили Светог Трифуна

Виноградари из свих места са подручја општине Нишка Бања изашли су данас у винограде и обележили Светог Трифуна сечењем славског колача, орезивањем винограда и заливањем чокота вином. Као по обичају, виноградаре је у први овогодишњи излазак у винограде пратила музика, а након тога уследило је дружење виноградара, а потом и такмичења за избор најбољег произвођача црног и белог вина, и најбољег произвођача лозове ракије.
Домаћин славе у Јелашници био је Братислав Ђорђевић.

Он је истакао  да мештани овог краја верују да орезивање винограда за Зарезоју или Светог Трифуна представља божији благослов за виноградаре. „Много је веровања која се односе на овај дан, али су људи одувек сматрали да је много важно да на овај дан изађу у винограде и пожеле једни другима родну годину. За добар род потребно је доста труда и рада, потребно је и добро обрадити земљу и на време испрскати и заштити чокот, али на крају је божија реч задња, је уколико нас Бог сачува од града или суше, биће и доста грожђа“.

Председник Градске општине Нишка Бања Зоран Видановић изјавио је да општинско руководство подржава све акције и обичаје који имају за циљ да сачувају стару српску традицију. Он је истакао да општина Нишка Бања већ дуже време у земљи и свету промовише вина из овог краја као део туристичке понуде Нишке Бање. „Здрава храна, одлично вино и одлично дружење, то је оно што представљамо као понуду бањске општине у земљи и иностранству. Доста људи већ је имало прилику да се увери да су овдашњи виноградари врхунски прозвођачи вина и ракије, а општина ће помоћи да се добар глас о њима чује што даље“, изјавио је Видановић.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.