Ликовна колонија „Сићево”

У Сићеву ће вечерас, у 19.30 часова, свечано бити отворена Ликовна колонија у којој ће, до 10. септембра, стварати тринаесторо уметника из Србије и иностранства.

У раду Колоније учествују београдски уметници Мирјана Крстевска, Мишко Павловић, Здравко Вајагић, Хелена Шипек Вајагић, Бранимир Карановић, Селма Ђулизаревић и Саша Панчић, Савка Крчмар из Босне и Херцеговине, Тошко Дончев из Бугарске, Ангел Гавровски из Македоније, као и троје нишких уметника- Катарина Ђорђевић, Славица Цурк и Миодраг Анђелковић.

Манифестација наставља традицију прве Југословенске уметничке колоније чији је оснивач позната српска сликарка Надежда Петровић. Као најстарија ликовна колонија на Балкану одржана је први пут 1905. године. Од 1964. године, када је обновљен њен рад, одржава се у континуитету сваке године, тако да ове године слави пола века постојања.

„Овогодишња Колонија има преѕнак ‘ретро’ због јубилеја који обележавамо, и зато смо решили да позовемо уметнике који су једном већ боравили у Сићеву. На тај начин ће моћи да се направи синтеза њихових пређашњих и новонасталих радова“, наводи Милић Петровић, директор Галерије савремене ликовне уметности.

Захваљујући Ликовној колонији Сићево у Нишу је формирана импозантна збирка уметничких дела која тренутно има 796 експоната, а која је по својим историјским, уметничким и естетским карактеристикама највреднија збирка наше уметности друге половине века на подручју уже Србије, наводе из Галерије савремене ликовне уметности.

Отварање ће, поред представљања овогодишњих учесника, имати и музички део програма у коме ће наступити етно група „Нишко Зоне“ и „Жар бенд“.

Коментари су затворени.