Светски дан чистих руку

Редовном хигијеном руку, пре свега, течним сапуном, топлом водом и папирним убрусима могу да се превентирају много болести, од прехладе, преко дијареје до заразне жутице, нагласили су ленари нишког Института за јавно здравље који је данас низом активности обележио Светски дан чистих руку.

О значају редовног прања руку говорила је Ивана Јањићијевић, епидемиолог нишког Института за јавно здравље: „У нашој земљи цревне заразне болести према учесталости заузимају друго место, одмах након респираторних оболења. С друге стране, охрабрујућа је чињеница да се код нас последњих година бележи мањи број оболелих од цревних заразних болести. Примера ради, од 01. јануара до 30. септембра ове године забележен је 1.121 случај, док је током прошле године регистровано 1.980 оболелих“. Она је нагласила да децу од малих ногу треба навикавати да редовно прање руку, те да вртићи и школе у сваком тренутку треба да имају довољно хигијенских средстава.

Тим поводом, Хуманитарна организација Црвени крст Нишка Бања донирао је Основној школи „Ђура Јакшић“ у Јелашници средства за хигијену.

Не постоји правило колико пута дневно треба прати руке. То треба чинити увек када су видно запрљане, пре и након припреме и конзумирања јела, након контакта с носом и устима приликом кијања и кашљања, пре и након обраде одојчади, новорођенчади и оболелих. При томе не треба страховати да ће хигијенска средста оштетити кожу, јер након прања руку ваља употребити адекватну крему или лосион. Предност треба дати течним а не чврстим сапунима, а платнене убрусе треба заменити папирним.

Доктор Чедомир Шаргић из Института за јавно здравље истакао је да су сапун и вода најефикаснија средства за одржавање хигијене руку, док на гелове и друга хигијенска средства тог типа треба гледати као на алтернативу, у случају да вода и сапун нису доступни у датом тренутку.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.