Светски дан без дуванског дима обележен у Нишкој Бањи

Светски дан без дуванског дима обележен је на шеталишту у Нишкој Бањи. О штетностима цигарета пролазнике су информисали представници Саветовалишта за одвикавање од пушења, Института за јавно здравље, као и волонтери новоформираног Црвеног крста Нишка Бања.

Од болести изазваних пушењем у свету годишње умре око пет милиона људи. Зато је повећање акциза на цигарете тема овогодишњег Дана без дуванског дима који се у Србији, због поплава које су нас задесиле у мају, обележава са месец дана закашњења. Очекује се да поскупљење утиче на смањење броја пушача, посебно у земљама са ниским и средњим приходима у које спада и Србија.

Да одвикавање од цигарета није лако, потврђују и у Саветовалишту за одвикавање од пушења кроз које је током скоро три деценије постојања прошло око хиљаду пушача. Многи, међутим, посежу за, у последње време нарочито популарним, електронским цигаретама.

Осим медицинских стручњака, о штетности дувана шетачима у Нишкој Бањи говорили су и волонтери недавно основаног Црвеног крста Нишка Бања.

У свету пуши чак милијарду људи. Стручњаци се прибојавају да би око 2030. могло од болести изазваних конзумирањем цигарета годишње да умре и осам милиона људи.

Коментари су затворени.