Стратегија развоја Бање у рукама мештана

Мештани Градске општине Нишка Бања моћи ће у наредна три месеца да предлажу допуне и измене Стратегије развоја ове општине. Стратегију је урадила посебна скупштинска комисија, а одборници бањске скупштине јуче су донели одлуку о покретању јавне расправе о овом важном планском документу. Све примедбе и сугестије мештана биће евидентиране, и о њима ће се расправљати приликом усвајања Стратегије.
Председник ГО Нишка Бања Зоран Видановић рекао је да ће коначну реч о Стратегији развоја Нишке Бање дати њена скупштина, али она која буде конституисана после предстојећих избора. „Сматрали смо да је добро да јавна расправа буде управо у овом периоду пред изборе због тога што је сада повећано интересовања мештана за јавне послове. Што се тиче самог усвајања, убеђени смо да је сврсисходно да о Стратегији одлучује нови сазив, јер ће он и одговарати за њену реализацију“, истакао је Видановић.
Стратегија развоја Градске општине Нишка Бања односи се на период од десет година и њоме се предвиђа да се развој бањске општине заснива на развоју пољопривреде и здраве хране, развоју, бањског, сеоског и спортског туризма. У Стратегији се такође истиче да Нишка Бања мора максимално да искористи чињеницу да је бањско лечилиште са дугогодишњом традицијом, да су у њој налази Институ за лечење и рехабилитацију, да има очувану животну средину са значајним потенцијалима за унапређење туристичке понуде, да са налази у близини града,и у близини Коридора 10, железничке пруге и аеродрома „Константин Велики“. Пројекти изградње спортско-рекреативног комплекса „Ада Женева“ , „Аква парка“на локацији „Лозни калем“, туристичко-рекреативног комплекса „Бојанине воде“, хотелског комплекса „Тажине ливаде“ и етно-села Коритњак, наведени су у Стратегији као пројекти од стратешке важности за развој Нишке Бање у наредној деценији.
Одборници бањске скупштине усвојили су јуче и Локални акциони план запошљавања Градске општине Нишка Бања за 2012. годину. Овај план омогућиће општини Нишка Бања да конкурише за добијање 22 пројекта који имају за циљ повећање броја запослених. Локалним акционим планом је дефинисано да мере активне политике запошљавања бањске општине ове године буду додатне обуке, субвенције за запошљавање, јавни радови и субвенционисање дела камате на одобрена кредитна средства банака. За спровођење додатних обука биће уложено укупно два милиона динара, а овом мером ће се повећати могућност запослења за више од 100 особа, што је и минимални планирани број лица која ће похађати обуке. Локалним планом је такође предвиђено да кроз субвенције за запошљавање у износу од два милиона динара општина подржи оснивање 30 нових радњи, предузећа и задруга, и да кроз јавне радове привремено упосли 120 лица.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.